A kezdetektől

Kukk

● Az I. Erdők Hete 1997-ben a „Tegyünk együtt többet erdeinkért!” felhívással fordult az erdőben dolgozó erdészekhez és az erdőt kedvelő támogatókhoz. Az akció célja volt, hogy megértessük, nem az erdésztől kell félteni az erdőt, mert az erdész az erdő gondozója.

● 1998-ban, a II. Erdők Hetét az „Erdészet és társadalom” témakörben szervezték.
● A III. Erdők Hete létjogosultságát és az erdészek közönségkapcsolati törekvéseit ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia azzal, hogy 1999. szeptember 27-én budapesti székházában tarthattuk az országos megnyitó rendezvényt, „Az erdő és az ember” címmel.
● A millenniumi IV. Erdők Hetét 2000-ben szerveztük, melynek sajtótájékoztatóját a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeum Erdészeti Kiállítási helységében tartottuk 2000. október 24-én.
● 2001-ben Budapesten az Erdészeti Információs Központban ismertettük az V. Erdők Hete rendezvénysorozat programját, melynek az „Erdei szemetelés felszámolása” állt a középpontjában.
● Felsőtárkányban, 2002. október 3-4-én rendeztük a VI. Erdők Hete megnyitójaként az „Erdészeti Erdei Iskolák az erdőgazdálkodás – természetvédelem - társadalom szolgálatában” című konferenciát, melyet az Egererdő Rt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezett, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával. A konferencia célja volt, hogy az erdészet és a természetvédelem között erősítsük az együttműködést és az erdészeti erdei iskolák szerepvállalásával, a pedagógusok segítségével közvetítsük a közös célokat a társadalom felé.
● A VII. Erdők Hete megnyitóját 2003. október 3-án, a Parlament Felsőházi Üléstermében, „Erdészeti nyílt nap” keretében tartottuk, melyet a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága és Erdészeti Albizottsága, az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen szervezett. Ez alkalomból a Parlamentben adtuk át a Kárpát-medencei gyerekek között általunk meghirdetett művészeti verseny győzteseinek a díjakat. Az ünnepségen több mint kétszáz gyerek, szülő és pedagógus vett részt, a háromszáz erdész jelenlétében.
● A VIII. Erdők Hete nyitórendezvényét 2004. szeptember 16-án Pilis településen, az Erdőszöv Magánerdészeti Rt. telephelyén rendeztük, ahol a magánerdők szerepének fontossága volt a kiemelt téma.
● A IX. Erdők Hete 2005. szeptember 29-ei megnyitó rendezvénye Miskolc mellett, az Északerdő Zrt. szervezésében valósult meg. A Csanyiki – Csemete Hátizsákos Erdészeti Erdei Iskolát egy régi erdészház felújításával alakították ki és avatták föl a Csanyik-völgyben.
● A X. Erdők Hete országos megnyitójára 2006. szeptember 20-22-én, a Soproni Gyermek és Ifjúsági Táborban, az Erdők Házában került sor, az I. Európai Erdőpedagógiai Találkozó alkalmával.
● 2007. október 1-jén az Európai-regionális Biomassza Napok keretében nyitották meg a XI. Erdők Hete rendezvénysorozatot. A téma ismét az erdei szemét felszámolása volt. Két üzenetet is megfogalmaztak a szervezők: „Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben és csak az emlékeidet vidd haza”, illetve „Vidd magaddal a szemetedet, energiát takarítasz meg!”. Az üzeneteket szórólapon, matricán jelenítették meg, és az erdészeti erdei iskolák diákjai, pedagógusai között osztották szét.
● A XII. Erdők Hete rendezvénysorozat 2008. évi rendezvényei kapcsolódtak az első alkalommal meghirdetett Európai Erdők Hete országos rendezvénysorozathoz, melyet a kormány részéről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint annak Természeti Erőforrások Főosztálya koordinált. A rendezvénysorozatot az állami erdőgazdasági társaságok és az OEE Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya tagjai szervezték, melynek fő témája a folyamatos erdőborítás, a fenntartható erdőgazdálkodás; a fa, mint a legrégebbi megújítható nyersanyag. Szakosztályunk kiemelt összejövetelét a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdei Művelődés Háza  Természet- és Erdővédelmi Tábora és a Mogyoróhegyi Erdei Iskolája 20 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségén tartotta 2008. október 20-án.
● A XIII. Erdők Hete rendezvénysorozatot 2009. 10. 18-23. között rendezte az Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály. A hét üzenete: Az ember és az erdő harmóniája.Árokparton
● A XIV. Erdők Hete megnyitójára az Országház Felsőházi Üléstermében, 2010. október 8-án került sor,„Erdészeti erőforrások a Kárpát-medencében” címmel Erdészeti Nyílt Nap keretében. 2010 a Biodiverzitás éve volt, így ehhez kapcsolódóan a rendezvénysorozat fő témája: „Az erdők szerepe a biológiai sokféleség védelmében és fenntartásában”.
● A XV. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitó eseményét 2011. szeptember 30-án, a Nógrád megyei Katalinpusztán tartották, ahol átadták a nagyközönségnek az Ipoly Erdő Zrt. európai uniós támogatással megvalósított legújabb ökoturisztikai fejlesztéseit. A hét jelmondata: „Az erdő, a fa nemzeti vagyon” volt. A programsorozat mintegy ötven helyszínén több mint tizenötezren vettek részt.
● A XVI. Erdők Hete időpontjaként 2012. október 1. és 7. közötti hetet jelölte meg a vidékfejlesztési miniszter, melynek jelmondata: „Fedezd fel az erdőt az erdésszel!” A rendezvénysorozat három kiemelt témát állított a figyelem középpontjába. Ezek az erdőgazdálkodás munkahelyteremtő szerepe, a magyar erdők részesedése az európai természeti örökségből és a fának, mint megújuló energiaforrásnak a fontossága.
● A XVI. Erdők Hete nyitórendezvénye szeptember 28-án, Napkoron, a Harangodi Erdészeti Erdei Iskolában volt, együtt a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének éves nagyrendezvényével. Az országban összesen 100 helyszínen és eseményen több tízezer látogató találkozott az Erdők Hete kiemelt üzeneteivel.

● A XVII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2013. szeptember 27-én a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola 10 éves jubileumával összekötve Kecskeméten került megrendezésre, a programsorozat záró rendezvénye október 05-én Visegrádon volt a Madas László Erdészeti Erdei Iskola 25 éves jubileumával egybekötve. Az erdők közjóléti, turisztikai szolgáltatásainak bemutatása köré épültek a hét programjai.

  • A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2014. szeptember 29-én a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban került megrendezésre. A 11 éve a Mátrából induló kezdeményezés után most először rendeztek „Muzsikál az erdő” programot a Dunántúlon. A nyitórendezvény, amely egyben a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” programja is, az egész család számára kínált változatos programokat. Az Erdők Hetét az állatok világnapja zárta a Csanyikban, ahol az erdő élőlényeivel ismerkedhettek meg közelebbről a gyerekek.
  • A XIX. Erdők Hete nyitórendezvénye 2015. szeptember 28-án, a Zala megyei Csömödéren került megrendezésre. Témája a fenntartható erdőgazdálkodás megismertetése volt a nagyközönséggel. A Körösök mentén a muzsika hangjai is felcsendültek az erdőben, de volt erdészeti nyílt nap, arborétumi séta és az éjszakai égbolt csillagaival is megismerkedhettek az érdeklődők. Országszerte több mint 150 programmal várták a szervezők az érdeklődőket.

  

Programok 2018

A XXII. Erdők Hete rendezvénysorozat időpontja: 2018. október 01. - október 07. Úton

 2018. Szeptember
27.
A Budafai Arborétum, a Vétyemi Ősbükkös ősszel
Budafai Arborétum (Kiscsehi-Budafapuszta), Vétyemi Ősbükkös, Letenye környéke (Zalaerdő Zrt., Letenyei Erdészet)

Csoportok számára – igény szerinti hosszúságú – vezetett túra az arborétumban vagy az ősbükkösben előzetes bejelentkezés alapján. Jelentkezés: 93/544-900; 93/544-906; 30/474-2016

bezár
28.
VII. Mátrai Erdészeti Nyílt Nap
Mátrafüred, Park (EGERERDŐ Zrt.)

A helyi óvodás és iskolás csoportok számára erdészeti interaktív tanösvénnyel készülünk, ahol az erdő kincseit közelebb visszük hozzájuk és az erdész szakma számos fogása is bemutatásra kerül. Az EGERERDŐ Zrt. kollektívája mellett bemutatkozik a helyi mátrafüredi erdészeti szakiskola és a katasztrófavédelem egy-egy állomással.

bezár
Erdei Titkok Tárháza a Kutatók Éjszakája szolnoki rendezvényén
Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar, Tiszaligeti Campus, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza sokadik alkalommal varázsolja az erdő élővilágát a szolnoki campusba.

bezár
29.
Erdők Hete Családi Nap
Nyíregyháza, Sóstói Parkerdő (Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészet)

Nyitott családi nap, futóverseny, erdészeti szakmai bemutatók, vadászkutya bemutató, bábszínház, Husquarna bemutató, vadpörkölt, kézművesek, gyerekfoglalkoztató, népi játszótér. Ingyenes rendezvény

Elérhetőség: 30/695-0010

bezár
Erdei terep félmaraton
Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház, Auriga Életmód, Rekreációs és Tömegsport Egyesület)

A XXII. Erdők Hete országos rendezvénysorozat szolnoki programjait idén egy igazán sportos esemény nyitja meg. A Széchenyi Parkerdő hangulatos ösvényein kerül megrendezésre a 2. őszi terep félmaraton, melyet egyénileg és csapatban is teljesíthetnek a vállalkozó kedvűek.

Részletes információ: http://aurigassk.5mp.eu/web.php?a=aurigassk

bezár
V. Erdésznap
Csácsbozsoki Arborétum (Zalaerdő Zrt., Zalaegerszegi Erdészet; Országos Erdészeti Egyesület Nagykanizsai és Zalaegerszegi He)

Szakmai és kulturális bemutatók, túravezetés, erdei játszóház

bezár
2018. Október
01.
Erdők Hete az erdei iskolában
Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda, Soponya (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Előzetesen regisztrált gyermekcsoportok vesznek részt erdei iskolai és óvodai foglalkozásokon. A hét fő témája: növekvő erdők Magyarországon.

bezár
Meghívó a XXII. Erdők Hete ünnepélyes megnyitójára, és a Madas László Erdészeti Erdei Iskola 30 éves
Visegrád, Mogyoró-hegy, Madas László Erdészeti Erdei Iskola (Pilisi Parkerdő Zrt.)

Program:        

  • Nagy István agrárminiszter ünnepi beszéde
  • Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke és a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójának ünnepi beszéde
  • Puskás Lajos, az Országos Erdészeti Egyesület szakosztály elnökének köszöntője
  • A minősített erdészeti erdei iskola oklevelek átadása
  • A „Mesélő gyümölcsliget” fáinak elültetése
  • „A növekvő erdők nyomában” c. ismeretterjesztő film bemutató vetítése

 

A XXII. Erdők Hete (október 1-október 7.) témája a magyarországi erdőterületek növekedése. A rendezvénysorozat több mint száz eseménye idén szerte az országban az erdőtelepítések történetét, módszereit és lehetőségeit mutatja be a nagyközönségnek, az erdészeti erdei iskolák módszertanára alapozott programokkal.

 

A Madas László Erdészeti Erdei Iskola az ország legrégebbi erdőpedagógiai intézménye, amit 30 évvel ezelőtt alapított a Pilisi Parkerdő Zrt. a visegrádi Mogyoró-hegyen. A jubileum alkalmából az erdei iskola nyílt napot hirdetett a környékbeli iskolák diákjai számára, akik október 1-én szervezett erdőismereti programokon vesznek részt a Mogyoró-hegyen és a környék tanösvényein.

 

Kérjük, részvételi szándékát Mészáros Péternek szíveskedjen jelezni 2018. szeptember 26-ig a sajto@pprt.hu címen, vagy a 06/20/9846-134-es telefonszámon.

bezár
„Erdei élmények” a Keszthelyi-hegységben
Bakonyerdő Zrt. Természet Háza Látogatóközpont (Természet Háza (Sali Éva mb. ökoturisztikai vezető és Trefeli Alexandra ökoturisztikai munkatárs))

A Látogatóközpontba érkező gyermekcsoportok játszva fedezhetik fel a Keszthelyi-hegység élővilágát. Az óvodás és kisiskolás korosztály egy-egy feladatlap kitöltésével új ismereteket szerezhet és közelebb kerülhet az erdő élővilágához. A különböző nehézségű feladatsorok a Természet Háza kiállításának anyagához és az őszi erdőben szerezhető élményekhez kötődnek. A gyermekek az interaktív kiállítás megtekintése közben megoldást és/vagy segítséget kaphatnak a kérdésekhez. A feladatsorok a csoportok eddigi tudását újabb ismeretanyaggal bővítheti.

A gyermekek október 1-jén, 2-án, 3-án és 5-én 4 előre megadott időpontban vehetnek részt a foglalkozásokon, amelyek időtartama 1-1,5 óra.

bezár
Erdei Manó Napok a KASZÓ Zrt. Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolájában
Kaszó (KASZÓ Zrt.)

Az erdei iskolába érkező gyerekek a Lombkorona tanösvényen haladva megismerhetik a Kaszó környéki erdők jellegzetes növény- és állatvilágát. A Vadasparkot körbejárva a gyerekek természetes környezetükben láthatják a kaszói vadászterületen élő nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, vaddisznó) képviselőit. Ezen felül a délután folyamán, az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. Mindezen foglalkozásokat rengeteg móka és kacagás, valamint játékos feladatok színesítik. Az egynapos programokra elsősorban általános iskolás osztályok jelentkezését várjuk. További információ: gerlecz.monika@kaszort.hu, +36-30/239-9668

bezár
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
„Növekvő erdők Magyarországon”
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (Lábodi V.E. Mihály Betta)

Az erdei iskolába érkező csoportoknak a Magyarországon előforduló erdők bemutatása, a növekvő erdők Magyarországon, a tudatos erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Helyszín az erdei iskola tanösvényein, rossz idő esetén tantermi előadások, interaktív programok. A nap folyamán az elhangzott ismeretek rögzítése, visszacsatolás feladatlapok, TOTÓk kitöltésével. Az erdei kincsekből ( amit már elengedett az őszi erdő) erdei makettek késztése!

bezár
Növekvő erdők a felnövekvő generációnak - erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket és közös Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
„Erdőterápia”- könyvbemutató és vezetett séta
Tiszaigari Aborétum (NEFAG Zrt.)

Beszélgetés Sarah Ivens írónő 2018-ban megjelent Erdőterápia című könyvéről, majd egy testet-lelket feltöltő séta az arborétum csodás fái között.

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás játékos tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Mit rejt az őszi erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Ki lakik az erdőben?
óvodák Lenti térségében (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Rövid, játékos foglalkozás az óvodákban, ahol az erdő állataival ismerkedünk. Előzetes egyeztetés alapján várjuk óvodás csoportok jelentkezését. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Őszi kaleidoszkóp – erdei séták kicsiknek és nagyoknak
Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, Obornak (Zalaerdő Zrt., Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola)

Az érdeklődő csoportokat sétálni hívjuk a sokszínű őszi erdőbe, vadnyomokat, terméseket keresünk, „csapatépítő” játékokat játszunk. Jelentkezés: Povics Noémi 30/511-3213

bezár
02.
Erdők Hete „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!„
Nyíregyháza, Sóstói Parkerdő (Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészet)

Előre regisztrált óvodai és iskolai csoportoknak szakmai bemutató 1-1,5 km-es sétával egybekötve. Jelölés – Fadöntés – Kitermelt fa felkészítése, feldolgozása – Erdőfelújítás. Ingyenes rendezvény.

Információ: 30/695-0010

bezár
Erdők Hete az erdei iskolában
Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda, Soponya (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Előzetesen regisztrált gyermekcsoportok vesznek részt erdei iskolai és óvodai foglalkozásokon. A hét fő témája: növekvő erdők Magyarországon.

bezár
Szórakozás és tanulás egy helyszínen – a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark bemutatása gyakorló p
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (VADEX Mezőföldi Zrt.)

A gyakorló pedagógusoknak szóló szakvezetés alkalmából közösen megtekintjük a vadasparkot, a madárröpdét, az interaktív oktató táblákat, a kilátót, a kalandjátszóteret és a múzeumot. Bemutatásra kerül a foglalkoztató füzetünk is, amely az óvodás és az alsós korosztálynak készült. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Információ: http://vadex.hu/hu/turizmus-erdei-iskola/pakozd-sukoroi-arboretum

bezár
„Erdei élmények” a Keszthelyi-hegységben
Bakonyerdő Zrt. Természet Háza Látogatóközpont (Természet Háza (Sali Éva mb. ökoturisztikai vezető és Trefeli Alexandra ökoturisztikai munkatárs))

A Látogatóközpontba érkező gyermekcsoportok játszva fedezhetik fel a Keszthelyi-hegység élővilágát. Az óvodás és kisiskolás korosztály egy-egy feladatlap kitöltésével új ismereteket szerezhet és közelebb kerülhet az erdő élővilágához. A különböző nehézségű feladatsorok a Természet Háza kiállításának anyagához és az őszi erdőben szerezhető élményekhez kötődnek. A gyermekek az interaktív kiállítás megtekintése közben megoldást és/vagy segítséget kaphatnak a kérdésekhez. A feladatsorok a csoportok eddigi tudását újabb ismeretanyaggal bővítheti.

A gyermekek október 1-jén, 2-án, 3-án és 5-én 4 előre megadott időpontban vehetnek részt a foglalkozásokon, amelyek időtartama 1-1,5 óra.

bezár
Növekvő erdők az Alföldön
Kecskeméti Arborétum, Kecskemét Nyíri út (KEFAG Zrt. (Siposné Mónika +36 30 689 7347))

2018. október 2. kedd 9-15 óráig ÓVODÁSOKNAK!

2018. október 4. csütörtök 9-15 óráig ISKOLÁSOKNAK!

Természetismereti foglalkozás a Kecskeméti Arborétumban 3 állomáson 1,5 óra időtartamban. Három állomáson természetismereti játékokkal várjuk az óvodás illetve iskolás csoportokat, melynek keretében az Alföld fásítással, az alföldi tölgy erdők helyzetével és a Duna-Tisza köze állatvilágával foglalkozunk. Bemutatjuk az erdészek tájalakító munkáját, mellyel összefüggésben foglalkozunk a térség vízviszonyaival és az erdőt alkotó fafajok változásával. Minden állomáson az interaktív foglalkozások mellett játék és mozgásos feladatok várják a gyerekeket.

Csoportokat jelentkezés sorrendjében tudunk fogadni! (arboretum@kefag.hu)

bezár
Erdei Manó Napok a KASZÓ Zrt. Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolájában
Kaszó (KASZÓ Zrt.)

Az erdei iskolába érkező gyerekek a Lombkorona tanösvényen haladva megismerhetik a Kaszó környéki erdők jellegzetes növény- és állatvilágát. A Vadasparkot körbejárva a gyerekek természetes környezetükben láthatják a kaszói vadászterületen élő nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, vaddisznó) képviselőit. Ezen felül a délután folyamán, az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. Mindezen foglalkozásokat rengeteg móka és kacagás, valamint játékos feladatok színesítik. Az egynapos programokra elsősorban általános iskolás osztályok jelentkezését várjuk. További információ: gerlecz.monika@kaszort.hu, +36-30/239-9668

bezár
Növekvő erdők Magyarországon – Erdők Hete a Kisbetyárban
Ugod- Huszárokelőpuszta (Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola)

Környékbeli óvodásokkal, iskolásokkal felfedezzük az erdőt. Rövid séta során felfedezzük a Bakony élővilágát, az erdő sokszínűségét. Játékos feladatok, bemutató során megismerkednek az erdőgazdálkodással. Kis kezükkel alkothatnak, ügyeskedhetnek az erdő kincseiből, a gyűjtött apróságokból.

 

 

Témanapos programjainkon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Érdeklődni a megadott elérhetőségeken.

Érdeklődés, jelentkezés: Csiszár Adrienn - kisbetyar@bakonyerdo.hu; +36 (30) 596 3140

bezár
„Egy hét az erdőkért”
Mecsekerdő Zrt. Központ (Pécs, Rét u. 8.) (Mecsekerdő Zrt. és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség)

„Egy hét az erdőkért” címmel hallgathatunk előadást az Erdők Hete mozgalom történetéről, továbbá a 2018-as év fafajáról, a virágos kőrisről.

Ingyenes program.

bezár
„Környezetbarátságtól a Natúr Art-ig” – Ferencné Fogarasi Éva kaposvári natúrmontázs készítő tárlatá
7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 21. É: 46°21'30" K: 17°47'43" (SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpont )

a SEFAG Zrt. XXII. Országos Erdők Hete rendezvénysorozatának megnyitója a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontban - Ferencné Fogarasi Éva erdei melléktermékekből, préselt növényekből, levelekből, termésekből készített alkotásainak kiállítása, melyet 2018. november 24-ig tekinthetnek meg a www.somogyierdokhaza.hu címen megnézhető nyitva tartási időben.

bezár
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
„Növekvő erdők Magyarországon”
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (Lábodi V.E. Mihály Betta)

Az erdei iskolába érkező csoportoknak a Magyarországon előforduló erdők bemutatása, a növekvő erdők Magyarországon, a tudatos erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Helyszín az erdei iskola tanösvényein, rossz idő esetén tantermi előadások, interaktív programok. A nap folyamán az elhangzott ismeretek rögzítése, visszacsatolás feladatlapok, TOTÓk kitöltésével. Az erdei kincsekből ( amit már elengedett az őszi erdő) erdei makettek késztése!

bezár
Erdei túra az őszi Zselicben
Zselici Csillagpark, 7477 Zselickisfalud, hrsz 064/2 (Zselici Csillagpark, SEFAG Zrt.)

A csoportok összetételének megfelelő hosszúságú  vezetett erdei túrán erdész kolléga mutatja be a Zselic élővilágát.

bezár
Az erdő életszakaszai, az erdész munkája
SEFAG Zrt. Zselici Erdészete, Ropolyi tó és környéke (SEFAG Zrt. Zselici Erdészete)

Terepi séta illetve fogatozás a Ropolyi tó környéki erdőkben. A különböző korú erdők bemutatása, az erdőfelújításoktól az öreg erdőkig. Az erdész feladatai, munkája a különböző korú erdőkben.

bezár
Növekvő erdők a felnövekvő generációnak - erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket és közös Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Ismerkedés a Zalakarosi Parkerdővel
Zalakarosi Parkerdő (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

Vezetett túra a parkerdőben, mely magában foglalja az erdei életközösség ismertetését, különös tekintettel a területen található növény és gombafajokra. A bemutató útvonala érinti a parkerdőben található erdei menedékházat valamint a kilátót is. Időtartama kb. 1,5-2 óra, mely során mintegy 3,5 km-t túráznak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Gál Sándor 30/474-2130.

bezár
A Bajcsai Csemetekert bemutatása
Bajcsa Csemetekert (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

A Nagykanizsai Erdészet nagyüzemi csemetekertjének bemutatása. A vezetett bemutató alatt megtekinthető a fontosabb állományalkotó fa- és cserjefajaink termesztése a maggyűjtéstől a kész csemete neveléséig.  Időtartama kb. 1-1,5 óra, mely során mintegy 1,0 km-t sétálnak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Babics István 30/474-2025.

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás játékos tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Mit rejt az erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Ki lakik az erdőben?
óvodák Lenti térségében (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Rövid, játékos foglalkozás az óvodákban, ahol az erdő állataival ismerkedünk. Előzetes egyeztetés alapján várjuk óvodás csoportok jelentkezését. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. 5. sz. Zalaegerszegi Erdészete)

3,1 km-es túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36-30/835-9344

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Világhy András +36 30/3351279

bezár
Őszi kaleidoszkóp – erdei séták kicsiknek és nagyoknak
Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, Obornak (Zalaerdő Zrt., Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola)

Az érdeklődő csoportokat sétálni hívjuk a sokszínű őszi erdőbe, vadnyomokat, terméseket keresünk, „csapatépítő” játékokat játszunk. Jelentkezés: Povics Noémi 30/511-3213

bezár
Véradás az Erdők Hetén
Magyar Vöröskereszt Nagykanizsai Területi Szervezete, 8800 Nagykanizsa, Sugár út 28. (Zalaerdő Zrt., Központ)

Véradásra hívjuk az erdőgazdaság dolgozóit, vállalkozóit, de a véradás nyitott, bárki mehet. TAJ-kártya és arcképes igazolvány szükséges, előzetes jelentkezés nem.

bezár
03.
Erdők Hete „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!„
Nyíregyháza, Sóstói Parkerdő (Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészet)

Előre regisztrált óvodai és iskolai csoportoknak szakmai bemutató 1-1,5 km-es sétával egybekötve. Jelölés – Fadöntés – Kitermelt fa felkészítése, feldolgozása – Erdőfelújítás. Ingyenes rendezvény.

Információ: 30/695-0010

bezár
Erdők Hete az erdei iskolában
Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda, Soponya (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Előzetesen regisztrált gyermekcsoportok vesznek részt erdei iskolai és óvodai foglalkozásokon. A hét fő témája: növekvő erdők Magyarországon.

bezár
Mit rejt az erdő?
Lovasberény, Lujza majori halastó (Németh Noémi)

A Reményik Sándor Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulói látogatnak ki a Lujza majori halastóhoz, ahol egy tartalmas napot tölthetnek el és játszva tanulhatnak. A Velencei-hegység bemutatása. Mi minden van az erdőben és miért fontos az erdő? Játékos foglalkozások, amelyekkel rögzül a gyerekekben, amit hallottak az előadáson.

bezár
Vasi Skanzen által szervezett Állatok Világnapja, valamint a Mese Napjához kapcsolódóan erdei iskola
Szombathely, Vasi Skanzen - Falumúzeum (Szombathelyi Vasi Skanzen (főszervező), Szombathelyi Erdészeti Zrt., OEE Szombathelyi Helyi Csoportj)

A Vasi Skanzen által évek óta hagyományosan szervezett, az Állatok Világnapja, valamint a Mese Napja program keretében mintegy 1.200 óvodás és általános iskolás gyermek érkezik a két nap alatt a Falumúzeumba. A programok több helyszínen, különféle témákban (természetismereti és néprajzi) zajlanak, tartanak számukra foglalkozásokat, bemutatókat. A programok részeként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. két állomáson fogadja majd a gyermekeket: erdészeti-erdei iskolai és madárismereti témákban.

bezár
„Erdei élmények” a Keszthelyi-hegységben
Bakonyerdő Zrt. Természet Háza Látogatóközpont (Természet Háza (Sali Éva mb. ökoturisztikai vezető és Trefeli Alexandra ökoturisztikai munkatárs))

A Látogatóközpontba érkező gyermekcsoportok játszva fedezhetik fel a Keszthelyi-hegység élővilágát. Az óvodás és kisiskolás korosztály egy-egy feladatlap kitöltésével új ismereteket szerezhet és közelebb kerülhet az erdő élővilágához. A különböző nehézségű feladatsorok a Természet Háza kiállításának anyagához és az őszi erdőben szerezhető élményekhez kötődnek. A gyermekek az interaktív kiállítás megtekintése közben megoldást és/vagy segítséget kaphatnak a kérdésekhez. A feladatsorok a csoportok eddigi tudását újabb ismeretanyaggal bővítheti.

A gyermekek október 1-jén, 2-án, 3-án és 5-én 4 előre megadott időpontban vehetnek részt a foglalkozásokon, amelyek időtartama 1-1,5 óra.

 

bezár
Tallós Pál Természetismereti Terepi Verseny
Esterházy Erdészeti Erdei Iskola és Tallós Pál Tanösvény (Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészet)

Ötödik alkalommal, hagyományosan az Erdők Hete programsorozat keretében rendezzük a Kupi-erdőn a meghívásos természetismereti terepi versenyt, általános iskolás diákok számára.

bezár
A XIV. Kiskunsági Alkotótábor kiállítással egybekötött Záróünnepsége
Bucka Szálló Oktatási Kabinet Bugac (KEFAG Zrt. (Makra Zsuzsanna +36 30 748 6914))
bezár
Erdei Manó Napok a KASZÓ Zrt. Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolájában
Kaszó (KASZÓ Zrt.)

Az erdei iskolába érkező gyerekek a Lombkorona tanösvényen haladva megismerhetik a Kaszó környéki erdők jellegzetes növény- és állatvilágát. A Vadasparkot körbejárva a gyerekek természetes környezetükben láthatják a kaszói vadászterületen élő nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, vaddisznó) képviselőit. Ezen felül a délután folyamán, az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. Mindezen foglalkozásokat rengeteg móka és kacagás, valamint játékos feladatok színesítik. Az egynapos programokra elsősorban általános iskolás osztályok jelentkezését várjuk. További információ: gerlecz.monika@kaszort.hu, +36-30/239-9668

bezár
Növekvő erdők Magyarországon – Erdők Hete a Kisbetyárban
Ugod- Huszárokelőpuszta (Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola)

Környékbeli óvodásokkal, iskolásokkal felfedezzük az erdőt. Rövid séta során felfedezzük a Bakony élővilágát, az erdő sokszínűségét. Játékos feladatok, bemutató során megismerkednek az erdőgazdálkodással. Kis kezükkel alkothatnak, ügyeskedhetnek az erdő kincseiből, a gyűjtött apróságokból.

 

 

Témanapos programjainkon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Érdeklődni a megadott elérhetőségeken.

Érdeklődés, jelentkezés: Csiszár Adrienn - kisbetyar@bakonyerdo.hu; +36 (30) 596 3140

bezár
Ötórai beszélgetések
Mecsekerdő Zrt. Központ (Pécs, Rét u. 8.) (Mecsekerdő Zrt. és a Mecsek Egyesület)

Az előadás témája: Jelek az erdőben.

Ingyenes program.

bezár
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
„Növekvő erdők Magyarországon”
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (Lábodi V.E. Mihály Betta)

Az erdei iskolába érkező csoportoknak a Magyarországon előforduló erdők bemutatása, a növekvő erdők Magyarországon, a tudatos erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Helyszín az erdei iskola tanösvényein, rossz idő esetén tantermi előadások, interaktív programok. A nap folyamán az elhangzott ismeretek rögzítése, visszacsatolás feladatlapok, TOTÓk kitöltésével. Az erdei kincsekből ( amit már elengedett az őszi erdő) erdei makettek késztése!

bezár
Erdei túra az őszi Zselicben
Zselici Csillagpark, 7477 Zselickisfalud, hrsz 064/2 (Zselici Csillagpark, SEFAG Zrt.)

A csoportok összetételének megfelelő hosszúságú  vezetett erdei túrán erdész kolléga mutatja be a Zselic élővilágát.

bezár
Növekvő erdők a felnövekvő generációnak - erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket és közös Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Ősz az arborétumban- vezetett séta
Tiszaigari Aborétum (NEFAG Zrt.)

A Tiszaigari Arborétum minden évszakban más-más különlegességet tartogat a látogatók számára. Az ősz a színek és formák változatosságával teszi varázslatos hangulatúvá a szakvezetővel megtett sétát, akitől sok érdekességet is megtudhatnak a résztvevők a növényvilággal kapcsolatban.

bezár
Ismerd meg környezeted
Csévharaszt Erdei tanterem (NEFAG Zrt Monori Erdészet)

Az általános iskolai osztályok részére túrával egybekötött környezetismereti foglalkozás

bezár
Ismerkedés a Zalakarosi Parkerdővel
Zalakarosi Parkerdő (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

Vezetett túra a parkerdőben, mely magában foglalja az erdei életközösség ismertetését, különös tekintettel a területen található növény és gombafajokra. A bemutató útvonala érinti a parkerdőben található erdei menedékházat valamint a kilátót is. Időtartama kb. 1,5-2 óra, mely során mintegy 3,5 km-t túráznak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Gál Sándor 30/474-2130.

bezár
A Bajcsai Csemetekert bemutatása
Bajcsa Csemetekert (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

A Nagykanizsai Erdészet nagyüzemi csemetekertjének bemutatása. A vezetett bemutató alatt megtekinthető a fontosabb állományalkotó fa- és cserjefajaink termesztése a maggyűjtéstől a kész csemete neveléséig.  Időtartama kb. 1-1,5 óra, mely során mintegy 1,0 km-t sétálnak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Babics István 30/474-2025.

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás játékos tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Mit rejt az erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Ki lakik az erdőben?
óvodák Lenti térségében (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Rövid, játékos foglalkozás az óvodákban, ahol az erdő állataival ismerkedünk. Előzetes egyeztetés alapján várjuk óvodás csoportok jelentkezését. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. 5. sz. Zalaegerszegi Erdészete)

3,1 km-es túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36-30/835-9344

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Világhy András +36 30/3351279

bezár
Őszi kaleidoszkóp – erdei séták kicsiknek és nagyoknak
Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, Obornak (Zalaerdő Zrt., Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola)

az érdeklődő csoportokat sétálni hívjuk a sokszínű őszi erdőbe, vadnyomokat, terméseket keresünk, „csapatépítő” játékokat játszunk. Jelentkezés: Povics Noémi 30/511-3213

bezár
Őszi élményfutás
Alsóerdő, Nagykanizsa, találkozási pont a Korona Étterem (Zalaerdő Zrt., Központ)

Őszi élményfutás a Zalaerdő Zrt. dolgozói, a Kanizsai Futóklub és mindenki más számára, aki szeretne egy jót futni a nagykanizsai Csónakázó-tó körüli őszi erdőben. Távok: 5 km, 10 km. Előzetes jelentkezés nem szükséges, de lehet: Steyer Edina 30/721-5910

bezár
04.
„Kiből lesz az erdész?”
Nyíregyháza, Sóstói Parkerdő (Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészet, 30/695-0010)

Előre regisztrált általános iskolai csoportoknak erdőismereti kérdésekből és ügyességi feladatokból összeállított erdei akadályversen.

bezár
Erdők Hete az erdei iskolában
Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda, Soponya (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Előzetesen regisztrált gyermekcsoportok vesznek részt erdei iskolai és óvodai foglalkozásokon. A hét fő témája: növekvő erdők Magyarországon.

bezár
Szakvezetés a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Az Erdők Hete és az Állatok Világnapja alkalmából a belépőjegyet megvásárló érdeklődők térítésmentesen vehetnek részt szakvezetéseinken. A séta során a látogatók megismerkedhetnek a terület élővilágával, kiemelt szerepet kapnak hazánk erdeinek nagyvadjai.

bezár
Vasi Skanzen által szervezett Állatok Világnapja, valamint a Mese Napjához kapcsolódóan erdei iskola
Szombathely, Vasi Skanzen - Falumúzeum (Szombathelyi Vasi Skanzen (főszervező), Szombathelyi Erdészeti Zrt., OEE Szombathelyi Helyi Csoportj)

A Vasi Skanzen által évek óta hagyományosan szervezett, az Állatok Világnapja, valamint a Mese Napja program keretében mintegy 1.200 óvodás és általános iskolás gyermek érkezik a két nap alatt a Falumúzeumba. A programok több helyszínen, különféle témákban (természetismereti és néprajzi) zajlanak, tartanak számukra foglalkozásokat, bemutatókat. A programok részeként a Szombathelyi Erdészeti Zrt. két állomáson fogadja majd a gyermekeket: erdészeti-erdei iskolai és madárismereti témákban.

bezár
Az erdőkért c. konferencia
Eszterházy Károly Egyetem (EGERERDŐ Zrt.)

A konferencia célközönsége a helyi önkormányzatok, civil szervezetek, egyesületek, akiket tájékoztatni szeretnénk az erdőt érintő legfontosabb feladatokról, veszélyforrásokról.

 

Előadók:

Dr. Jung László, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának előadása,

Téma: Az erdőgazdálkodás aktuális feladatai, nehézségei

Dr. Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet kutatójának előadása

Téma: A klímaváltozás hazai erdőkre gyakorolt hatásai

Dr. Major Mariann hatósági főállatorvos előadása

Téma: Aktuális információk az afrikai sertéspestis terjedéséről

 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni lehet a rendezveny@egererdo.hu e-mail címen 2018.10.02-ig.

 

bezár
Növekvő erdők az Alföldön
Kecskeméti Arborétum, Kecskemét Nyíri út (KEFAG Zrt. (Siposné Mónika +36 30 689 7347))

2018. október 2. kedd 9-15 óráig ÓVODÁSOKNAK!

2018. október 4. csütörtök 9-15 óráig ISKOLÁSOKNAK!

Természetismereti foglalkozás a Kecskeméti Arborétumban 3 állomáson 1,5 óra időtartamban. Három állomáson természetismereti játékokkal várjuk az óvodás illetve iskolás csoportokat, melynek keretében az Alföld fásítással, az alföldi tölgy erdők helyzetével és a Duna-Tisza köze állatvilágával foglalkozunk. Bemutatjuk az erdészek tájalakító munkáját, mellyel összefüggésben foglalkozunk a térség vízviszonyaival és az erdőt alkotó fafajok változásával. Minden állomáson az interaktív foglalkozások mellett játék és mozgásos feladatok várják a gyerekeket.

Csoportokat jelentkezés sorrendjében tudunk fogadni! (arboretum@kefag.hu)

bezár
Két nap az erdészekkel!
Bugaci Erdészet, Bucka Szálló (KEFAG Zrt. )

Évek óta hagyományosan megszervezett táborunkban játékos formában megismertetjük a gyermekeket az erdész munkájával, az erdőgazdálkodás fogásaival. (A 25 fő számára meghirdetett tábor a korábbi jelentkezések alapján már betelt.)

bezár
Erdei Manó Napok a KASZÓ Zrt. Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolájában
Kaszó (KASZÓ Zrt.)

Az erdei iskolába érkező gyerekek a Lombkorona tanösvényen haladva megismerhetik a Kaszó környéki erdők jellegzetes növény- és állatvilágát. A Vadasparkot körbejárva a gyerekek természetes környezetükben láthatják a kaszói vadászterületen élő nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, vaddisznó) képviselőit. Ezen felül a délután folyamán, az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. Mindezen foglalkozásokat rengeteg móka és kacagás, valamint játékos feladatok színesítik. Az egynapos programokra elsősorban általános iskolás osztályok jelentkezését várjuk. További információ: gerlecz.monika@kaszort.hu, +36-30/239-9668

bezár
Növekvő erdők Magyarországon – Erdők Hete a Kisbetyárban
Ugod- Huszárokelőpuszta (Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola)

Környékbeli óvodásokkal, iskolásokkal felfedezzük az erdőt. Rövid séta során felfedezzük a Bakony élővilágát, az erdő sokszínűségét. Játékos feladatok, bemutató során megismerkednek az erdőgazdálkodással. Kis kezükkel alkothatnak, ügyeskedhetnek az erdő kincseiből, a gyűjtött apróságokból.

 

 

Témanapos programjainkon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Érdeklődni a megadott elérhetőségeken.

Érdeklődés, jelentkezés: Csiszár Adrienn - kisbetyar@bakonyerdo.hu; +36 (30) 596 3140

bezár
Erdők Hete a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában
Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, Almamellék, Sasrét-puszta (Mecsekerdő Zrt. Kikerics Erdészeti Erdei Iskola)

Az országos rendezvénysorozat keretében játékos természetismereti, ügyességi vetélkedőkkel és kincskereséssel várjuk az általános iskolásokat a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában és tanösvényén.

> 9.00 Indulás kisvonattal Almamellékről Sasrétre

> 14.00 Visszautazás Almamellékre

Részvételi díj (kisvonatozással együtt): 1.400 Ft/fő

Jelentkezés (elsősorban e-mailen): kikerics@mecsekerdo.hu

+36 30 184 7951, +36 30 663 0997

Határidő: október 1.

bezár
"Növekvő erdők Magyarországon" – minden, amit megtudhatsz „Somogyország” erdei kincseiről , ill. R
7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 21. É: 46°21'30" K: 17°47'43" (SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpont (www.somogyierdokhaza.hu ))

Ismeretet átadó, élményeket nyújtó  interaktív foglalkozás és kiállítás megtekintés óvodás és iskolás gyerekeknek. Témája: Milyen erdei kincsekkel találkozhatunk a somogyi erdőkben, hogyan növelik az erdészek hazánk erdőterületeinek nagyságát, az erdő életközössége, stb.

A rendezvénysorozat keretében a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpont által meghirdetett rajzpályázatának ünnepélyes díjátadója és kiállítás megnyitója

bezár
Erdők Hete a Desedán
Deseda Kalanderdő – Arborétum, Deseda forrás (Kucséber Violetta)

Íjászkodás, légpuska lövészet, ismerkedés az erdő fafajaival, termésekkel, ismeretterjesztő séták az arborétumban.

bezár
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
„Növekvő erdők Magyarországon”
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (Lábodi V.E. Mihály Betta)

Az erdei iskolába érkező csoportoknak a Magyarországon előforduló erdők bemutatása, a növekvő erdők Magyarországon, a tudatos erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Helyszín az erdei iskola tanösvényein, rossz idő esetén tantermi előadások, interaktív programok. A nap folyamán az elhangzott ismeretek rögzítése, visszacsatolás feladatlapok, TOTÓk kitöltésével. Az erdei kincsekből ( amit már elengedett az őszi erdő) erdei makettek késztése!

bezár
Erdei túra az őszi Zselicben
Zselici Csillagpark, 7477 Zselickisfalud, hrsz 064/2 (Zselici Csillagpark, SEFAG Zrt.)

A csoportok összetételének megfelelő hosszúságú  vezetett erdei túrán erdész kolléga mutatja be a Zselic élővilágát.

bezár
Növekvő erdők a felnövekvő generációnak - erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket és közös Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Pusztából növekvő erdő- kerékpártúra
Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Gördögök Kerékpáros és Szabadidő Sportegyesület)

Kerékpárháton ismerkedünk a lassan 50 éve az alföldi pusztából, az erdészek munkája nyomán megjelent tölgyerdővel, mely az utóbbi 10 évben a város meghatározó ökoturisztikai színterévé vált. A túra folyamán felkeresünk egy néhány éves telepítést is, így láthatjuk az erdő növekedésének különböző állomásait. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Dámbarcogás túra az ország közepén
Pusztavacsi Erdészet (NEFAG Zrt Pusztavacsi Erdészet)

A helyi általános iskolai osztályok részére túrával egybekötött környezetismereti foglalkozás

bezár
Ismerkedés a Zalakarosi Parkerdővel
Zalakarosi Parkerdő (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

Vezetett túra a parkerdőben, mely magában foglalja az erdei életközösség ismertetését, különös tekintettel a területen található növény és gombafajokra. A bemutató útvonala érinti a parkerdőben található erdei menedékházat valamint a kilátót is. Időtartama kb. 1,5-2 óra, mely során mintegy 3,5 km-t túráznak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Gál Sándor 30/474-2130.

bezár
Vezetett túra az Alsóerdei Madár tanösvényen
Nagykanizsa Alsóerdő (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

A Csónakázó-tó szomszédságában létesített erdei tanösvény megtekintése, mely magában foglalja az erdei életközösség ismertetését, különös tekintettel a területen található növény és madárfajokra. Időtartama kb. 1-1,5 óra, mely során mintegy 1,5 km-t sétálnak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Kálovics Norbert 30/377-6502.

bezár
A Bajcsai Csemetekert bemutatása
Bajcsa Csemetekert (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

A Nagykanizsai Erdészet nagyüzemi csemetekertjének bemutatása. A vezetett bemutató alatt megtekinthető a fontosabb állományalkotó fa- és cserjefajaink termesztése a maggyűjtéstől a kész csemete neveléséig.  Időtartama kb. 1-1,5 óra, mely során mintegy 1,0 km-t sétálnak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Babics István 30/474-2025.

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás játékos tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Mit rejt az erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Ki lakik az erdőben?
óvodák Lenti térségében (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Rövid, játékos foglalkozás az óvodákban, ahol az erdő állataival ismerkedünk. Előzetes egyeztetés alapján várjuk óvodás csoportok jelentkezését. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Kirándulás erdei vasúttal
Lenti és környéke (Zalaerdő Zrt., Lenti és Bánokszentgyörgyi Erdészet (CSÁEV) (Dobó Béla, Lukács István, Iványi Tamás))

A zajdai erdőtömb meglátogatása, erdei életközösség bemutatása, hótörés utáni erdősítés, gombaszedés, vadmegfigyelés. Előzetes jelentkezés: 92/551-910

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. 5. sz. Zalaegerszegi Erdészete)

3,1 km-es túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36-30/835-9344

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Világhy András +36 30/3351279

bezár
Őszi kaleidoszkóp – erdei séták kicsiknek és nagyoknak
Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, Obornak (Zalaerdő Zrt., Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola)

az érdeklődő csoportokat sétálni hívjuk a sokszínű őszi erdőbe, vadnyomokat, terméseket keresünk, „csapatépítő” játékokat játszunk. Jelentkezés: Povics Noémi 30/511-3213

bezár
05.
Erdők Hete az erdei iskolában
Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda, Soponya (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Előzetesen regisztrált gyermekcsoportok vesznek részt erdei iskolai és óvodai foglalkozásokon. A hét fő témája: növekvő erdők Magyarországon.

bezár
„Erdei élmények” a Keszthelyi-hegységben
Bakonyerdő Zrt. Természet Háza Látogatóközpont (Természet Háza (Sali Éva mb. ökoturisztikai vezető és Trefeli Alexandra ökoturisztikai munkatárs))

A Látogatóközpontba érkező gyermekcsoportok játszva fedezhetik fel a Keszthelyi-hegység élővilágát. Az óvodás és kisiskolás korosztály egy-egy feladatlap kitöltésével új ismereteket szerezhet és közelebb kerülhet az erdő élővilágához. A különböző nehézségű feladatsorok a Természet Háza kiállításának anyagához és az őszi erdőben szerezhető élményekhez kötődnek. A gyermekek az interaktív kiállítás megtekintése közben megoldást és/vagy segítséget kaphatnak a kérdésekhez. A feladatsorok a csoportok eddigi tudását újabb ismeretanyaggal bővítheti.

A gyermekek október 1-jén, 2-án, 3-án és 5-én 4 előre megadott időpontban vehetnek részt a foglalkozásokon, amelyek időtartama 1-1,5 óra.

bezár
Erdei Manó Napok a KASZÓ Zrt. Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolájában
Kaszó (KASZÓ Zrt.)

Az erdei iskolába érkező gyerekek a Lombkorona tanösvényen haladva megismerhetik a Kaszó környéki erdők jellegzetes növény- és állatvilágát. A Vadasparkot körbejárva a gyerekek természetes környezetükben láthatják a kaszói vadászterületen élő nagyvadféleség (gímszarvas, dámvad, vaddisznó) képviselőit. Ezen felül a délután folyamán, az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek. Mindezen foglalkozásokat rengeteg móka és kacagás, valamint játékos feladatok színesítik. Az egynapos programokra elsősorban általános iskolás osztályok jelentkezését várjuk. További információ: gerlecz.monika@kaszort.hu, +36-30/239-9668

bezár
A gombák világa
Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, Almamellék, Sasrét-puszta (Mecsekerdő Zrt. Kikerics Erdészeti Erdei Iskola)

„Az Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében Fodor István gombaszakértővel járjuk be az Ősbükkös körüli erdőket s fedezzük fel ezeket a különleges élőlényeket. Amit megismertünk, hazavihetjük a fényképezőgépünkön. Baráti vagy iskolai csoportok jelentkezését várjuk.

> 10.00 Indulás kisvonattal Almamellékről Sasrétre

> 16.00 Visszautazás Almamellékre

Részvételi díj (kisvonatozással együtt): 2.000 Ft/felnőtt, 1.400 Ft/gyermek

Jelentkezés (elsősorban e-mailen): kikerics@mecsekerdo.hu

+36 30 184 7951, +36 30 663 0997

Határidő: október 2.

bezár
„Legendák földjén” – Namíbia egy asztrofotós „szemével”
7400 Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 21. É: 46°21'30" K: 17°47'43" (SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpont (www.somogyierdokhaza.hu ))

Schmall Rafael, amatőr csillagász vetítettképes élménybeszámolója namíbiai kalandjáról.

bezár
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
„Növekvő erdők Magyarországon”
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (Lábodi V.E. Mihály Betta)

Az erdei iskolába érkező csoportoknak a Magyarországon előforduló erdők bemutatása, a növekvő erdők Magyarországon, a tudatos erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Helyszín az erdei iskola tanösvényein, rossz idő esetén tantermi előadások, interaktív programok. A nap folyamán az elhangzott ismeretek rögzítése, visszacsatolás feladatlapok, TOTÓk kitöltésével. Az erdei kincsekből ( amit már elengedett az őszi erdő) erdei makettek késztése!

bezár
Növekvő erdők a felnövekvő generációnak - erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket és közös Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Növénykülönlegességek bemutatója
Tiszaigari Arborétum (NEFAG Zrt.)

Különleges növények bemutatása egy vezetett séta folyamán a Tiszaigari Arborétumban

bezár
Ismerkedés a Zalakarosi Parkerdővel
Zalakarosi Parkerdő (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

Vezetett túra a parkerdőben, mely magában foglalja az erdei életközösség ismertetését, különös tekintettel a területen található növény és gombafajokra. A bemutató útvonala érinti a parkerdőben található erdei menedékházat valamint a kilátót is. Időtartama kb. 1,5-2 óra, mely során mintegy 3,5 km-t túráznak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Gál Sándor 30/474-2130.

bezár
Vezetett túra az Alsóerdei Madár tanösvényen
Nagykanizsa Alsóerdő (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

A Csónakázó-tó szomszédságában létesített erdei tanösvény megtekintése, mely magában foglalja az erdei életközösség ismertetését, különös tekintettel a területen található növény és madárfajokra. Időtartama kb. 1-1,5 óra, mely során mintegy 1,5 km-t sétálnak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Kálovics Norbert 30/377-6502.

bezár
A Bajcsai Csemetekert bemutatása
Bajcsa Csemetekert (Zalaerdő Zrt., Nagykanizsai Erdészet)

A Nagykanizsai Erdészet nagyüzemi csemetekertjének bemutatása. A vezetett bemutató alatt megtekinthető a fontosabb állományalkotó fa- és cserjefajaink termesztése a maggyűjtéstől a kész csemete neveléséig.  Időtartama kb. 1-1,5 óra, mely során mintegy 1,0 km-t sétálnak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Babics István 30/474-2025.

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás játékos tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Mit rejt az erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Ki lakik az erdőben?
óvodák Lenti térségében (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Rövid, játékos foglalkozás az óvodákban, ahol az erdő állataival ismerkedünk. Előzetes egyeztetés alapján várjuk óvodás csoportok jelentkezését. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó 30/933-8851

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. 5. sz. Zalaegerszegi Erdészete)

3,1 km-es túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36-30/835-9344

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Világhy András +36 30/3351279

bezár
Őszi kaleidoszkóp – erdei séták kicsiknek és nagyoknak
Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, Obornak (Zalaerdő Zrt., Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola)

az érdeklődő csoportokat sétálni hívjuk a sokszínű őszi erdőbe, vadnyomokat, terméseket keresünk, „csapatépítő” játékokat játszunk. Jelentkezés: Povics Noémi 30/511-3213

bezár
06.
Látványetetés a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkban
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (VADEX Mezőföldi Zrt.)

A látogatók a belépőjegy megváltásával ingyenes programon vehetnek részt, amelynek keretein belül közelebbről is megismerkedhetnek a vadaspark és a röpde lakóival, valamint fontos információkat tudhatnak meg a vadetetésről.

bezár
Erdők Hete hétvége
Királyrét (Királyréti Erdészet)

A Várhegy körüljárása,különböző erdőtípusok összehasonlítása,erdei gyümölcsökből kóstoló

Táv:3Km

Indulás:10 óra

Érkezés:13 óra

Találkozó:Királyrét központjában a hídnál

bezár
Családi nap az erdőben
Kaszó (KASZÓ Zrt.)

A KASZÓ Zrt. szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, családot október első szombatján Kaszóba, ahol kisvasutazás során betekintést nyerhetnek az erdőgazdálkodás fontosságába, majd az ebédet követően bemutatásra kerülnek az idei gímbika szezon trófeái. További információ a mellékelt plakáton, valamint az udulo@kaszort.hu e-mail címen, vagy a +36-82/445-818 telefonszámon.

bezár
Boszorkányos Erdők nyomában
Sopron Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont (TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.)

A Kőhalmy Vadászati Múzeum vetítőtermében a  soproni erdők több száz éves történetének mérföldköveit bemutató előadással kezdődik a program, ahol a résztvevők megtudhatják, hogy miért is “boszorkányosak” a soproni erdők, hogy ki volt Muck Endre és hogy változtak meg a város környéki erdők a 18. század óta. Az érdeklődők megismerkedhetnek a mai erdészek munkájával, amely hozzájárul hazánk erdőterületeinek folyamatos növekedéséhez, az egészséges erdők kialakításához és az erdők növény és állatvilágának megőrzéséhez.

 

Az előadást követően rövid csoportos túrák indulnak a Károly-magaslat és a Dalos-hegy környékére, amely során a régmúlt erdők máig fellelhető nyomait kutatják, keresik fel a résztvevők. Visszatérve, a Múzeumban kézműves-foglalkozással és gesztenyesütéssel kedveskedünk a gyerekeknek.

bezár
Október 6-i Megemlékezés
Nyíri-erdő, Szent Hubertus Parkerdő Kecskemét-Hetényegyháza (KEFAG Zrt. (Makra Zsuzsanna +36 30 748 6914))

Hagyományos ünnepi megemlékezés az Aradi Vértanúk Emlékművénél.

bezár
Játékos túraverseny a Mókus Suliban
Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola, Pécs-Árpádtető (Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola)

A túrával egybekötött játékos vetélkedőre diák/felnőtt/családi csapatok jelentkezését várjuk.

Részvételi díj: 300 Ft/fő

Jelentkezés: a www.mecsekerdo.hu oldalról letölthető jelentkezési lapot kérjük a mokussuli@mecsekerdo.hu címre elküldeni

Határidő: október 4.

bezár
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
„Növekvő erdők Magyarországon”
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (Lábodi V.E. Mihály Betta)

Az erdei iskolába érkező csoportoknak a Magyarországon előforduló erdők bemutatása, a növekvő erdők Magyarországon, a tudatos erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Helyszín az erdei iskola tanösvényein, rossz idő esetén tantermi előadások, interaktív programok. A nap folyamán az elhangzott ismeretek rögzítése, visszacsatolás feladatlapok, TOTÓk kitöltésével. Az erdei kincsekből ( amit már elengedett az őszi erdő) erdei makettek késztése!

bezár
Gyógynövény- és gombaismereti túra
Zajdai rakodó (Zalaerdő Zrt., Lenti Erdészet)

Erdei túra keretében gomba- és gyógynövénygyűjtés, -határozás. Előzetes jelentkezés: Stefanich Péter 30/464-4558

bezár
07.
Erdők Hete a Mesztegnyői Erdei Vasúttal!
MEV állomás, Mesztegnyő, Árpád u. 7. (Zilahi-Szabó Bence)

Az idelátogató kedves vendégeink a vasút segítségével betekintést nyernek a Boronka- melléki Tájvédelmi Körzet élővilágába, a Busvári madármegfigyelőnél megismerkedhetnek a Busvári halastó élővilágával, erdész szakember közreműködésével hallhatnak az erdőgazdálkodásról, annak fontosságáról.

bezár
„Növekvő erdők Magyarországon”
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (Lábodi V.E. Mihály Betta)

Az erdei iskolába érkező csoportoknak a Magyarországon előforduló erdők bemutatása, a növekvő erdők Magyarországon, a tudatos erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Helyszín az erdei iskola tanösvényein, rossz idő esetén tantermi előadások, interaktív programok. A nap folyamán az elhangzott ismeretek rögzítése, visszacsatolás feladatlapok, TOTÓk kitöltésével. Az erdei kincsekből ( amit már elengedett az őszi erdő) erdei makettek késztése!

bezár
12.
Két nap az erdészekkel!
Bugaci Erdészet, Bucka Szálló (KEFAG Zrt.)

Évek óta hagyományosan megszervezett táborunkban játékos formában megismertetjük a gyermekeket az erdész munkájával, az erdőgazdálkodás fogásaival. (A 25 fő számára meghirdetett tábor a korábbi jelentkezések alapján már betelt.)

bezár
14.
Családi Teljesítménytúra
Kupi-erdő (Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészet)

Hagyományteremtő jelleggel szervezzük első ízben a teljesítménytúrát, amelynek célja az erdei turizmus népszerűsítése, az őszi erdő szépségeinek bemutatása, a családi összetartás erősítése.

bezár
17.
Erdők Hete a „Dráva Völgyében”
Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyakorlati oktató bázisa, Barcs- (Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete DDNP)

1. program:

Séta a kastélyparkban, állomásokon az erdők élővilágának és az erdőben végzett munkák bemutatása (lepkék, rovarok, gombák, lágyszárú növények, erdők állatai, vadásztrófeák, csemetetermesztés, íjászat, motorfűrészes munkák, erdőgazdálkodás gépei, madárgyűrűzés, madáretetés, fakitermelés, természetvédelem, méhészet, erdei mellékhaszonvétel, természetfotózás, erdőgazdálkodás, vizek világa).

2. program:

Séta a rigóci halastavakhoz, madármegfigyelés, ismerkedés az erdők növényvilágával.

3. program:

Kézműves foglalkozás (levélnyomat készítés, termésbáb, csuhéfonás).

4. program:

Játékos sportfoglalkozás azok számára, akik nem kívánnak az előző programokon részt venni.

bezár
18.
Erdők Hete a „Dráva Völgyében”
Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyakorlati oktató bázisa, Barcs- (Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete DDNP)

1. program:

Séta a kastélyparkban, állomásokon az erdők élővilágának és az erdőben végzett munkák bemutatása (lepkék, rovarok, gombák, lágyszárú növények, erdők állatai, vadásztrófeák, csemetetermesztés, íjászat, motorfűrészes munkák, erdőgazdálkodás gépei, madárgyűrűzés, madáretetés, fakitermelés, természetvédelem, méhészet, erdei mellékhaszonvétel, természetfotózás, erdőgazdálkodás, vizek világa).

2. program:

Séta a rigóci halastavakhoz, madármegfigyelés, ismerkedés az erdők növényvilágával.

3. program:

Kézműves foglalkozás (levélnyomat készítés, termésbáb, csuhéfonás).

4. program:

Játékos sportfoglalkozás azok számára, akik nem kívánnak az előző programokon részt venni.

bezár

Téma 2018

Az idei a XXII. Erdők Hete, amelynek jelmondata –„Növekvő erdők Magyarországon” – az elmúlt közel 100 év alatt megduplázott erdők és a további fásítások, erdőtelepítések fontosságára hívja fel a figyelmet.


Logó Erdők Hete 2018

A 2018-as Erdők Hete logó a képre kattintva letölthető. A vektoros logóért ide kattintson.

Sajtóanyagok

„Közös kincsünk az erdő!”

Elkezdődött a "XXI. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

„Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Elkezdődött a "XX. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

Hamarosan kezdődik a „XX. Erdők Hete”

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

A XIX. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2015. szeptember 28., Csömödér- Zakatoló Erdei Iskola, ZALAERDŐ Zrt.

------------------------------------

A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2014. szeptember 27., Fehérvárcsurgó - Gaja-völgyi Tájcentrum, VADEX Zrt.

------------------------------------

A XVII. Erdők Hete programsorozat sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Budapest, 2013. szeptember 26.

Országos Erdészeti Egyesület