A kezdetektől

Kukk

● Az I. Erdők Hete 1997-ben a „Tegyünk együtt többet erdeinkért!” felhívással fordult az erdőben dolgozó erdészekhez és az erdőt kedvelő támogatókhoz. Az akció célja volt, hogy megértessük, nem az erdésztől kell félteni az erdőt, mert az erdész az erdő gondozója.

● 1998-ban, a II. Erdők Hetét az „Erdészet és társadalom” témakörben szervezték.
● A III. Erdők Hete létjogosultságát és az erdészek közönségkapcsolati törekvéseit ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia azzal, hogy 1999. szeptember 27-én budapesti székházában tarthattuk az országos megnyitó rendezvényt, „Az erdő és az ember” címmel.
● A millenniumi IV. Erdők Hetét 2000-ben szerveztük, melynek sajtótájékoztatóját a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeum Erdészeti Kiállítási helységében tartottuk 2000. október 24-én.
● 2001-ben Budapesten az Erdészeti Információs Központban ismertettük az V. Erdők Hete rendezvénysorozat programját, melynek az „Erdei szemetelés felszámolása” állt a középpontjában.
● Felsőtárkányban, 2002. október 3-4-én rendeztük a VI. Erdők Hete megnyitójaként az „Erdészeti Erdei Iskolák az erdőgazdálkodás – természetvédelem - társadalom szolgálatában” című konferenciát, melyet az Egererdő Rt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezett, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával. A konferencia célja volt, hogy az erdészet és a természetvédelem között erősítsük az együttműködést és az erdészeti erdei iskolák szerepvállalásával, a pedagógusok segítségével közvetítsük a közös célokat a társadalom felé.
● A VII. Erdők Hete megnyitóját 2003. október 3-án, a Parlament Felsőházi Üléstermében, „Erdészeti nyílt nap” keretében tartottuk, melyet a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága és Erdészeti Albizottsága, az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen szervezett. Ez alkalomból a Parlamentben adtuk át a Kárpát-medencei gyerekek között általunk meghirdetett művészeti verseny győzteseinek a díjakat. Az ünnepségen több mint kétszáz gyerek, szülő és pedagógus vett részt, a háromszáz erdész jelenlétében.
● A VIII. Erdők Hete nyitórendezvényét 2004. szeptember 16-án Pilis településen, az Erdőszöv Magánerdészeti Rt. telephelyén rendeztük, ahol a magánerdők szerepének fontossága volt a kiemelt téma.
● A IX. Erdők Hete 2005. szeptember 29-ei megnyitó rendezvénye Miskolc mellett, az Északerdő Zrt. szervezésében valósult meg. A Csanyiki – Csemete Hátizsákos Erdészeti Erdei Iskolát egy régi erdészház felújításával alakították ki és avatták föl a Csanyik-völgyben.
● A X. Erdők Hete országos megnyitójára 2006. szeptember 20-22-én, a Soproni Gyermek és Ifjúsági Táborban, az Erdők Házában került sor, az I. Európai Erdőpedagógiai Találkozó alkalmával.
● 2007. október 1-jén az Európai-regionális Biomassza Napok keretében nyitották meg a XI. Erdők Hete rendezvénysorozatot. A téma ismét az erdei szemét felszámolása volt. Két üzenetet is megfogalmaztak a szervezők: „Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben és csak az emlékeidet vidd haza”, illetve „Vidd magaddal a szemetedet, energiát takarítasz meg!”. Az üzeneteket szórólapon, matricán jelenítették meg, és az erdészeti erdei iskolák diákjai, pedagógusai között osztották szét.
● A XII. Erdők Hete rendezvénysorozat 2008. évi rendezvényei kapcsolódtak az első alkalommal meghirdetett Európai Erdők Hete országos rendezvénysorozathoz, melyet a kormány részéről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint annak Természeti Erőforrások Főosztálya koordinált. A rendezvénysorozatot az állami erdőgazdasági társaságok és az OEE Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya tagjai szervezték, melynek fő témája a folyamatos erdőborítás, a fenntartható erdőgazdálkodás; a fa, mint a legrégebbi megújítható nyersanyag. Szakosztályunk kiemelt összejövetelét a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdei Művelődés Háza  Természet- és Erdővédelmi Tábora és a Mogyoróhegyi Erdei Iskolája 20 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségén tartotta 2008. október 20-án.
● A XIII. Erdők Hete rendezvénysorozatot 2009. 10. 18-23. között rendezte az Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály. A hét üzenete: Az ember és az erdő harmóniája.Árokparton
● A XIV. Erdők Hete megnyitójára az Országház Felsőházi Üléstermében, 2010. október 8-án került sor,„Erdészeti erőforrások a Kárpát-medencében” címmel Erdészeti Nyílt Nap keretében. 2010 a Biodiverzitás éve volt, így ehhez kapcsolódóan a rendezvénysorozat fő témája: „Az erdők szerepe a biológiai sokféleség védelmében és fenntartásában”.
● A XV. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitó eseményét 2011. szeptember 30-án, a Nógrád megyei Katalinpusztán tartották, ahol átadták a nagyközönségnek az Ipoly Erdő Zrt. európai uniós támogatással megvalósított legújabb ökoturisztikai fejlesztéseit. A hét jelmondata: „Az erdő, a fa nemzeti vagyon” volt. A programsorozat mintegy ötven helyszínén több mint tizenötezren vettek részt.
● A XVI. Erdők Hete időpontjaként 2012. október 1. és 7. közötti hetet jelölte meg a vidékfejlesztési miniszter, melynek jelmondata: „Fedezd fel az erdőt az erdésszel!” A rendezvénysorozat három kiemelt témát állított a figyelem középpontjába. Ezek az erdőgazdálkodás munkahelyteremtő szerepe, a magyar erdők részesedése az európai természeti örökségből és a fának, mint megújuló energiaforrásnak a fontossága.
● A XVI. Erdők Hete nyitórendezvénye szeptember 28-án, Napkoron, a Harangodi Erdészeti Erdei Iskolában volt, együtt a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének éves nagyrendezvényével. Az országban összesen 100 helyszínen és eseményen több tízezer látogató találkozott az Erdők Hete kiemelt üzeneteivel.

● A XVII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2013. szeptember 27-én a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola 10 éves jubileumával összekötve Kecskeméten került megrendezésre, a programsorozat záró rendezvénye október 05-én Visegrádon volt a Madas László Erdészeti Erdei Iskola 25 éves jubileumával egybekötve. Az erdők közjóléti, turisztikai szolgáltatásainak bemutatása köré épültek a hét programjai.

  • A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2014. szeptember 29-én a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban került megrendezésre. A 11 éve a Mátrából induló kezdeményezés után most először rendeztek „Muzsikál az erdő” programot a Dunántúlon. A nyitórendezvény, amely egyben a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” programja is, az egész család számára kínált változatos programokat. Az Erdők Hetét az állatok világnapja zárta a Csanyikban, ahol az erdő élőlényeivel ismerkedhettek meg közelebbről a gyerekek.
  • A XIX. Erdők Hete nyitórendezvénye 2015. szeptember 28-án, a Zala megyei Csömödéren került megrendezésre. Témája a fenntartható erdőgazdálkodás megismertetése volt a nagyközönséggel. A Körösök mentén a muzsika hangjai is felcsendültek az erdőben, de volt erdészeti nyílt nap, arborétumi séta és az éjszakai égbolt csillagaival is megismerkedhettek az érdeklődők. Országszerte több mint 150 programmal várták a szervezők az érdeklődőket.

  

Programok 2020

A XXIV. Erdők Hete rendezvénysorozat időpontja: 2020. szeptember 28. - október 04. Úton

 2020. Szeptember
25.
Vezetés a Saághy István Tanösvényen
Szombathely, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Központi Igazgatóságának parkja (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Dátum: 2020. szeptember 25.

Program leírása:

Vezetés szombathelyi iskolások számára a Saághy István Tanösvényen, az erdő élővilágának bemutatása, és az erdész munkájának ismertetése

bezár
28.
Erdők Hete az Északerdő Zrt-nél
„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei iskola, Miskolc és „Bagoly-Vár” Erdészeti Erdei Iskola, Varbó-fó (ÉSZAKERDŐ Zrt.)

„Egészséges erdő, egészséges jövő”, „Erdőfoglaló” – ismeretterjesztő társasjáték, „Mit ad nekünk az erdő?” – bemutató és beszélgetés.

Időszak: 2020.09.28. - 10.02.

bezár
A városerdei Parkerdő őszi színei
Gyula-Városerdő (DALERD Zrt. Erdészeti Tájékoztatási Központ)

Dátum:  2020. szeptember 28 – október 4., Minden nap, előzetes bejelentkezés alapján

               egyeztetett időpontokban

Program leírása: szakvezetők által tartott cca. 1,5 km-es túrák a városerdei

                                           Parkerdőben található Galagonya és Poronty tanösvényeken

bezár
„Titokzatos erdő: a klímamentő”
Bakonyerdő Zrt. Természet Háza (Természet Háza)

Dátum:  2020. szeptember 28-október 2. 

Program leírása:

 A Természet Háza a játszva tanulás élményét segítségül hívva ismerteti meg az óvodás és általános iskoláskorú gyermekekkel az erdő és a klímaváltozás kapcsolatát.

Izgalmas feladványok, ügyességi játékos és érdekes foglalkozások várják a csoportokat.

bezár
Fedezd fel a Püspök Erdő rejtett kincseit!
Győr, Püspök Erdő (A KAEG Zrt. Győri Erdészete)

 

 Időpont: 2020. szeptember 28-tól - október 04-ig a hét 1 napján, a meghívott iskolákkal egyeztetett időpontban)

 A program rövid ismertetése:

Az ez évi „Erdők hete” program keretében a Győri Erdészet látja vendégül a környékbeli általános iskolák egy-egy osztályát. Az erdész kollégák ismertetőt tartanak a diákoknak a város zöld szívének is nevezett Püspök Erdőben az erdészet munkájáról. Az erdei séta során bejárják a különféle szabadtéri tornaeszközökkel felszerelt erdei tornapályát. Közben a tanösvény információs tábláit felhasználva ismertetik a helyszínen előforduló növény és állatvilágot. Mindezt kiegészítve, megbeszélik a fiatalokkal a napjaink legnagyobb kihívását jelentő klímaváltozás, növény és állatvilágot érintő problémáit. 

bezár
Hanság-Nagyerdei tanösvény látogatás
Jánossomorja, Hanság-Nagyerdő (A KAEG Zrt. Jánossomorjai Erdészete)

Időpont: 2020. szeptember 28-tól - október 04-ig (a hét egy napján a meghívott iskolával egyeztetett időpontban)

 A program rövid ismertetése:

Az ez évi „Erdők Hete” programsorozat keretében a Jánossomorjai Erdészet vendégül látja a helyi általános iskola egy osztályát. A festői környezetben fekvő Hanság-Nagyerdei tanösvényünkön szakszerű vezetéssel és játékos feladatokkal ismertetjük meg az iskola tanulóit az erdész szakma rejtelmeivel, és az őket körülölelő környezet élőlényeivel. A túra végén közös szalonnasütésre invitáljuk a diákokat.

bezár
Óvár környéki kalandozások
Mosonmagyaróvár környéke, Dunasziget (A KAEG Zrt. Jánossomorjai Erdészete)

Időpont: 2020. szeptember 28-tól - október 04-ig (a hét egy napján a meghívott iskolával egyeztetett időpontban)

 A program rövid ismertetése:

Az „Erdők Hete” ez évi programsorozat keretében a Jánossomorjai Erdészet vendégül látja a helyi általános iskola egy osztályát. Az erdész kollégák több kisebb túrán mutatják be a diákoknak Dunasziget környékét, közben ismertetve a terület élővilágát. Bevezetik őket az erdész szakma rejtelmeibe, majd a közösen elfogyasztott ebéd után a program zárásaként a „harcsa” komppal vízre szállva fedezik fel a Szigetköz szerteágazó szövevényes ágrendszerét.

bezár
Göbös-majori kiruccanás
A KAEG Zrt. Göbös-majori Ökoturisztikai Központja (A KAEG Zrt. Kapuvári Erdészete)

Időpont: 2020. szeptember 28-tól - október 04-ig (a hét három napján, a meghívott iskolákkal egyeztetett időpontban)

 Program rövid ismertetése:

Az ez évi „Erdők Hete” programsorozat keretében a Kapuvári Erdészet vendégül látja a környékbeli általános iskolák osztályait. Az erdész kollégák bemutatják a diákoknak a majorságot és a lovardát, majd lovas kocsival bejárják a környező erdőket. A program következő elemeként az erdei iskola vezető interaktív előadásokat tart az erdei iskolában és környékén. Majd az erdészek ebéddel látják vendégül a kis látogatókat.

bezár
Nagyerdő Hete - Erdésznap az erdei iskolában
Debrecen, Kartács utca 25. ( NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola )

Dátum:  2020. szeptember 28.

                                 9 és 11 órától regisztrált csoportok részére

 Program leírása: Ismeretterjesztő foglalkozás az erdészek mindennapjairól,

Tölgymakkszedés fonott vesszőkosarakba, majd természetes anyagú zsákba öntve gyűjtjük.

A Nagyerdő hete alatt összegyűjtött makkot vetjük el ősszel a Nagyerdő erdőfelújításaiba.

Népi játékok

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
Fenntarthatósági hét - Tanösvénytúra, faültetés
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Dátum:  2020. szeptember 28.

 11 órától előzetes regisztráció alapján

Program leírása: Tanösvénytúra, faültetés, ismeretterjesztő beszélgetés fa, erdő klímaváltozás témában

 

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
Az őszi erdő – természetismereti túra Sárosfőn
Sárosfői erdő ( Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészet)

Dátum:  2020. szeptember 28-október 4 között

(pontos nap időjárás függvényében egyeztetve)

 Program leírása:

 2020. szeptember 28 - október 4 között az Erdő Hete alkalmából természetismereti programot szervezünk környékbeli óvodának. Célunk, hogy a túra során a gyerekeknek megmutassuk az erdei életközösséget, az őszi erdő növényvilágát, az őszi erdő ehető és mérgező terméseit, valamint az erdő élővilágát, trófea és lábnyom párosító játékot játszunk, és az állatcsaládokat is játékos formában megismertetjük. Megemlítésre kerülnek a jelesnapok, így az október 04-ei állatok világnapja is. Ismertetjük és bemutatjuk jellemzőiket a 2020-ban megválasztott fajoknak (ÉV fája, madara, rovara, emlőse, gombája, hala, hüllője, vadvirága, gyógynövénye).

bezár
Változó klíma=változó flóra=változó fauna
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola)

Időpont: 2020. 09. 28.

 Program:

 9:00-13:00 óra            Madarászat, madárgyűrűzés;

14:00- óra                   Túra az Öreg Bükk tanösvényen

bezár
Klímaváltozásról napjainkban
Ugod-Huszárokelőpuszta (Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola)

Dátum: 2020. 09. 28. – 10. 02.

Program leírása:

 Klímaváltozásról gyerekeknek interaktívan.

Mik a lehetőségeink? Milyen megoldások vannak? Hallottál már a szelektív hulladékgyűjtésről? Gyere el, s közösen megtanuljuk! Segítsünk, hogy segíthessünk!

Ezekre a kérdésekre keressük a választ előadással, játékokkal.

Igény esetén mozgással, túrával kiegészítve.

 Témanapos programjainkon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Érdeklődés, jelentkezés: Csiszár Adrienn –

kisbetyar[kukac]bakonyerdo[pont]hu; +36 (30) 596 3140

bezár
Lombkorona és Vadászati tanösvény túra – Az erdei ökoszisztéma hatása a klímaváltozásra.
Vackor Vár Erdei Iskola, Kecskemét-Hetényegyháza Nyíri-erdő (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészet)

Dátum:

2020. szeptember 28. (hétfő) 17-18.30 óráig

 Előzetes bejelentkezés szükséges!

Huszárikné Kiss Emőke vackorvar@t-email.hu, +36 30 202 1011

Maximális létszám 35 fő. Részvételi díj: 400 Ft/fő (3 éves kor fölött)

Program leírása:

A Lombkorona és Vadászati tanösvény az erdei iskola közvetlen közelében található, egy 55 hektáros elkerített Natura 2000 védett területen. A program során végig járjuk a 4 állomásos vadászati tanösvényt és a nemrég épült lombkorona tanösvényt. Bemutatjuk a Nyíri-erdő növény- és állatvilágát, beszélgetünk az erdők klímára gyakorolt hatásáról, a fa gazdasági jelentőségéről, az erdészek és vadászok munkájáról.

bezár
Ismeretterjesztő túrasorozat
Vérteserdő Zrt. Erdészeti Igazgatóságainak működési területe (Vérteserdő Zrt., Országos Erdészeti Egyesület Vértesi Helyi Csoport)

Dátum: 2020.09.28-2020.10.02.

Program leírása:

OEE Vértesi Helyi Csoport tagjainak közreműködésével, a Vérteserdő Zrt. az idei Erdők Hetén ismeretterjesztő túrasorozatot hirdet, általános- és középiskolás csoportok részére. A csoportokat az Erdészeti Igazgatóságaink munkatársai, működési területeiken található, az adott témakör reprezentálására leginkább alkalmas helyszínen fogadják.

A túrák főbb témakörei:

- Fa mint megújuló energiaforrás,

- Erdőrezervátumok és szerepük a hazai erdőkben,

- Mikroklíma hatásai a Vértes szurdokvölgyeiben

- Faültetés, örökerdő

- Az erdő közjóléti funkciói, ökoturizmus

- Vadgazdálkodás, vadászat

bezár
Erdei Manó Napok
Kaszó, Ökocentrum (KASZÓ Zrt. – Raffainé Gerlecz Mónika)

Dátum: 2020.09.28-10.02.

Program leírása:

Az Erdei Iskolába érkező gyerekek bebarangolhatják az Öregerdő Tanösvényt, ahol az erdei iskola vezető segítségével bemutatásra kerül az erdők klímaváltozást mérséklő hatása. Ezt követően ellátogathatnak a Kaszói Vadasparkhoz, és az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.

bezár
A klímaváltozás és az erdők
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészet, Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola)

Dátum: 2020. 09.28.- 10.04.

Program leírása:

A klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatásainak bemutatása.  Az erdőgazdálkodás és az erdész szakma bemutatása, megszerettetése. Az erdőtelepítések klímavédelmi céljai. Tantermi és terepi interaktív foglalkozások.

Programvezető: Mihály Bernadett

bezár
A fa, mint megújuló energiaforrás, az erdész munkája
Madas László Erdészeti Erdei Iskola (Pilisi Parkerdő Zrt.)

Program rövid leírása:

A felső tagozatos gyermekek számára ajánlott programon megismerkedünk az erdő fáinak életével, az erdőkből kikerülő faanyag hasznosítási módjaival. Bemutatjuk az erdész mindennapjait, hogy hogyan segíti az erdő megújulását.

bezár
Érzékszervek használata, Színek az erdőben, Erdei kincskeresés, Az erdő és az ember
Budakeszi Vadaspark (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark)

Program rövid leírása:

A tavaly 40 éve születésnapját ünneplő Budakeszi Vadaspark az Erdők hetében is változatos programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A programokon betekinthetünk a vadaspark lakóinak mindennapjaiba, a látványetetések és állattréningek közben a tanulás valóban játékká válik.

 

bezár
Az erdők klímaváltozást csökkentő hatása
Süttői Erdészet (Budapesti Erdőgazdaság Zrt.)

Program rövid leírása:

Szabadtéri kiállítás az erdők klímaváltozást csökkentő hatásáról.

A kiállítás szeptember 28-tól október 4-ig látogatható.

bezár
29.
Fenntarthatósági hét - Tanösvénytúra, faültetés
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

 Dátum: 2020. szeptember 29.

11 órától előzetes regisztráció alapján

 Program leírása: Tanösvénytúra, faültetés, ismeretterjesztő beszélgetés fa, erdő klímaváltozás témában

 

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
Nagyerdő Hete - Vadásznap az erdei iskolában
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Dátum: 2020. szeptember 29.

                                 9 és 11 órától regisztrált csoportok részére

 

Program leírása: Ismeretterjesztő foglalkozás vadászat témakörében

Tölgymakk szedés fonott vesszőkosarakba, majd természetes anyagú zsákba öntve gyűjtjük.

A Nagyerdő hete alatt összegyűjtött makkot vetjük el ősszel a Nagyerdő erdőfelújításaiba.

Népi játékok

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
„Fedezd fel az erdőt – Erdészekkel” Fenntarthatósági hét - Fa mint megújuló energiaforrás/ fa felha
4400 Nyíregyháza, Sóstói-erdő, Erdei Tornapálya (NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet, Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

Dátum: 2020. szeptember 29. regisztrált csoportok részére

 

Program leírása: 5 állomásos erdei kalandtúra. Előre meghirdetve, előzetes regisztráció alapján érkező óvodás és iskolás csoportok részére. Az állomáshelyeken különböző erdészeti munkákat mutatnak be szakemberek a fakitermeléstől az erdőfelújítás kivitelezéséig. A fa mint megújuló energiaforrás/ fa felhasználása.

 

A nyílt napon való részvétel ingyenes. Bővebb információ, felhívás: www.nyirerdo.hu

Jelentkezés és regisztráció: előzetes regisztrációval a 42/478001 telefonszámon, vagy a Marczi.Eniko@nyirerdo.hu címen. Résztvevők száma várhatóan 500-500 fő.

bezár
„Füles és társai” rajzpályázat díjkiosztó ünnepség és kiállítás
4400 Nyíregyháza, Sóstói-erdő, Körszín (NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet, Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

 Dátum:   2020. szeptember 29.

 Program leírása: Az Év madaráról szóló tavaszi pályázatunk legszebb 50 alkotásának bemutatása, a pályázók díjazása, oklevelek, emléklapok átadása.

bezár
Változó környezetünk kicsiknek és nagyoknak
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola)

 Program 

9:00-16:00 óra  Túra a Halom-hegyre (felnőtteknek);

9:00- óra          Túra az Öreg Bükk tanösvényen; 13:00 kézműves foglalkozás

                       (gyerekeknek)

bezár
Energiatudatosan a klímáért
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola)

Program

10:00 óra         Szelektív hulladékgyűjtés (előadás és projektmunka);                        

13:00 óra             Megújuló energiák (interaktív előadás és projektmunka)

 

bezár
Az alföldi erdők klímaváltozást mérséklő szerepe - Vezetett interaktív erdészeti foglalkozások az Ar
Kecskeméti Arborétum, Kecskemét Nyíri út 48. (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészet)

Időpont:

2020. szeptember 29. (kedd) 9-15 óráig ÓVODÁS csoportoknak

 Előzetes bejelentkezés szükséges!

Vörösváczki Mónika arboretum@kefag.hu, +36 30 626 8966

A részvétel ingyenes.

Program leírása:

Az alföldi erdőgazdálkodás gyakorlatából kaphattok egy kis ízelítőt,

valamint izgalmas természetismereti kalandozások várnak Rátok, melynek során játékos formában ismerhetitek meg az év fáját, gyógynövényét, madarát! (Időtartam: 1-1,5 óra/csoport)

A program végén vadiúj kilátó vár Benneteket csodás kilátással: már 17,5 m magasságban állva tekinthetitek meg a szépséges arborétum erdőállományait!

Találkozzunk a székelykapus bejáratnál!

bezár
Erdők a klímaváltozás tükrében
Turisztikai és Természetismereti Központ, Lengyel-Annafürdő (Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. , Annafürdő Erdei Iskola)

Dátum: 2020. szeptember 29. 9:30

Program leírása:

Erdei kirándulás tanösvényeinken, melyeken felfedezzük az erdő élővilágát. Megbeszéljünk, hogy milyen hatásai lehetnek az erdők a klímaváltozásnak, melyek azok amik már most is tapasztalhatóak.   

bezár
„Fedezd fel az erdőt – Erdészekkel”
Sóstói-erdő, Erdei Tornapálya (Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészet Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

Program címe:

 Dátum: 2020. szept. 29-30.

 Program leírása:

5 állomásos erdei kalandtúra. Előre meghirdetve, előzetes regisztráció alapján érkező óvodás és iskolás csoportok részére. Az állomáshelyeken különböző erdészeti munkákat mutatnak be szakemberek a fakitermeléstől az erdőfelújítás kivitelezéséig.

A nyílt napon való részvétel ingyenes.

Bővebb információ, felhívás: www.nyirerdo.hu

Jelentkezés és regisztráció: előzetes regisztrációval a 42/478001 telefonszámon, vagy a Marczi.Eniko@nyirerdo.hu címen.

Résztvevők száma várhatóan 500-500 fő.

bezár
Az erdő élővilága és az erdész munkájának bemutatása
Szombathelyi Parkerdő (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Dátum: 2020. szeptember 29.

Program leírása:

Vezetés szombathelyi iskolások számára a Szombathelyi Parkerdő „Cinege” Tanösvényén, az erdőt alkotó fafajok, cserjék és lágyszárúak, továbbá az erdő madárvilágának bemutatása, valamint az erdész munkájának ismertetés. Az erdő látogatásának szabályai, különös tekintettel a hulladékok elhelyezésére.

bezár
Erdők Hete a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban
Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2643 Diósjenő (Ipoly Erdő Zrt.)

Dátum: 2020. Szeptember 29. 9:30 – 12:30

Program leírása: Gombaismereti túra gombaszakellenőrök vezetésével.  A programokra egyedi jegyárak érvényesek, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az elmenyerdo@gmail.com címen lehet, a programról további részletek: https://www.facebook.com/erdeipark oldalon olvashatók.

 

bezár
A soproni erdők különleges értéke: a „friss klíma”
Helyszín a Soproni Parkerdő rejtett völgyei (TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.)

2020. szeptember 29. – október 1.

A soproni erdők és az általuk védett természeti értékek – kiemelten az erdei vízformák – jelentős befolyást gyakorolnak a növények és állatok életére, de az emberi környezetre is.

A különleges domborzat, az ehhez társuló környezeti feltételekkel és az így kialakult élettérrel ismerteti meg a szakvezetés a látogatókat. 

bezár
Az erdő élővilága
Madas László Erdészeti Erdei Iskola (Pilisi Parkerdő Zrt.)

 Program rövid leírása:

Az alsó tagozatos gyermekek számára ajánlott programon megismerkedünk az erdő élővilágával, fákkal, madarakkal, nagyvadjainkkal.

 

bezár
Érzékszervek használata, Színek az erdőben, Erdei kincskeresés, Az erdő és az ember
Budakeszi Vadaspark (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark)

Program rövid leírása:

A tavaly 40 éve születésnapját ünneplő Budakeszi Vadaspark az Erdők hetében is változatos programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A programokon betekinthetünk a vadaspark lakóinak mindennapjaiba, a látványetetések és állattréningek közben a tanulás valóban játékká válik.

 

bezár
30.
Nagyerdő Hete - Erdésznap az erdei iskolában
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

 Dátum:  2020. szeptember 30.

                                 9 és 11 órától regisztrált csoportok részére

 Program leírása: Ismeretterjesztő foglalkozás az erdészek mindennapjairól,

Tölgymakkszedés fonott vesszőkosarakba, majd természetes anyagú zsákba öntve gyűjtjük.

A Nagyerdő hete alatt összegyűjtött makkot vetjük el ősszel a Nagyerdő erdőfelújításaiba.

Népi játékok

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
„Fedezd fel az erdőt – Erdészekkel” Fenntarthatósági hét - Fa mint megújuló energiaforrás/ fa felha
4400 Nyíregyháza, Sóstói-erdő, Erdei Tornapálya (NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet, Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

 Dátum: 2020. szeptember 30., regisztrált csoportok részére

 

 Program leírása: 5 állomásos erdei kalandtúra. Előre meghirdetve, előzetes regisztráció alapján érkező óvodás és iskolás csoportok részére. Az állomáshelyeken különböző erdészeti munkákat mutatnak be szakemberek a fakitermeléstől az erdőfelújítás kivitelezéséig. A fa mint megújuló energiaforrás/ fa felhasználása.

 

A nyílt napon való részvétel ingyenes. Bővebb információ, felhívás: www.nyirerdo.hu

Jelentkezés és regisztráció: előzetes regisztrációval a 42/478001 telefonszámon, vagy a Marczi.Eniko@nyirerdo.hu címen. Résztvevők száma várhatóan 500-500 fő.

bezár
Rendhagyó ötórai beszélgetés - Erdők Hete
Mecsekerdő Zrt. Központ – Pécs, Rét u. 8. (Mecsek Egyesület, Mecsekerdő Zrt., Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Természetbarátok Klubja)

Program leírása:

A Mecsek Egyesülettel és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Természetbarátok Klubjával közös program a XXIV. Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében.

"A 2020-as Év fája a tatárjuhar " és " Az erdők klímaváltozást mérséklő szerepe” címmel hallgathatunk előadást a Mecsekerdő Központjában.

Előadó: Scheitler Adrienn, a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza vezetője

bezár
„Fedezd fel az erdőt – Erdészekkel”
Sóstói-erdő, Erdei Tornapálya (Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészet Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

Program címe: 

Program leírása:

5 állomásos erdei kalandtúra. Előre meghirdetve, előzetes regisztráció alapján érkező óvodás és iskolás csoportok részére. Az állomáshelyeken különböző erdészeti munkákat mutatnak be szakemberek a fakitermeléstől az erdőfelújítás kivitelezéséig.

A nyílt napon való részvétel ingyenes.

Bővebb információ, felhívás: www.nyirerdo.hu

Jelentkezés és regisztráció: előzetes regisztrációval a 42/478001 telefonszámon, vagy a Marczi.Eniko@nyirerdo.hu címen.

Résztvevők száma várhatóan 500-500 fő.

bezár
A madárvonulás erdőgazdálkodási vonatkozásai
Tömördi Madárvárta (Szombathelyi Erdészeti Zrt., Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület)

Program leírás:

A madárvonulás-kutatás történetének ismertetése, a madárgyűrűzés gyakorlati bemutatása, továbbá az erdész szerepének ismertetése a madárvédelem terén

 

bezár
A soproni erdők különleges értéke: a „friss klíma”
Helyszín a Soproni Parkerdő rejtett völgyei (TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.)

2020. szeptember 29. – október 1.

 

Program rövid leírása:

A soproni erdők és az általuk védett természeti értékek – kiemelten az erdei vízformák –

jelentős befolyást gyakorolnak a növények és állatok életére, de az emberi környezetre is.

A különleges domborzat, az ehhez társuló környezeti feltételekkel és az így kialakult élettérrel

ismerteti meg a szakvezetés a látogatókat. Helyszín a Soproni Parkerdő rejtett völgyei.

bezár
Az erdő élővilága
Madas László Erdészeti Erdei Iskola (Pilisi Parkerdő Zrt.)

Program rövid leírása:

Az alsó tagozatos gyermekek számára ajánlott programon megismerkedünk az erdő élővilágával, fákkal, madarakkal, nagyvadjainkkal.

 

bezár
Érzékszervek használata, Színek az erdőben, Erdei kincskeresés, Az erdő és az ember
Budakeszi Vadaspark (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark)

Program rövid leírása:

A tavaly 40 éve születésnapját ünneplő Budakeszi Vadaspark az Erdők hetében is változatos programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A programokon betekinthetünk a vadaspark lakóinak mindennapjaiba, a látványetetések és állattréningek közben a tanulás valóban játékká válik.

 

bezár
2020. Október
01.
Nagyerdő Hete - Vadásznap az erdei iskolában
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Dátum: 2020. október 1.

                                 9 és 11 órától regisztrált csoportok részére

Program leírása: Ismeretterjesztő foglalkozás vadászat témakörében

Tölgymakk szedés fonott vesszőkosarakba, majd természetes anyagú zsákba öntve gyűjtjük.

A Nagyerdő hete alatt összegyűjtött makkot vetjük el ősszel a Nagyerdő erdőfelújításaiba.

Népi játékok

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
„Kiből lesz az erdész?”
4400 Nyíregyháza, Sóstói-erdő, „Erdész-szemmel” tanösvény (NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet,Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

 Dátum:   2020. október 1., regisztrált csoportok részére

 

 Program leírása: Erdőismereti akadályverseny; előzetes feladatlap kitöltése után a legjobb 6 általános iskola felső tagozatos csapatot hívjuk be. Elméleti és gyakorlati ismereteikről adhatnak számot 7 állomáson.

Jelentkezés: a feladatlapok beküldésével

Jelentkezési cím: Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola Nyírerdő Zrt Nyíregyházi Erdészet 4481 Nyíregyháza, Igrice utca 3.  Tel: 0630/3490839 E-mail: Eniko.Bartha@nyirerdo.hu

A feladatlap és felhívás megtalálható a www.nyirerdo.hu címen.

bezár
Eleink is tudták, avagy nem minden változik
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola)

Program

   9:00 óra  Népi gyógyászat, erdei kincsek (túra és ’főzés’, majd kóstolás);

13:00 óra  Kézműves foglalkozás

bezár
Erdők Hete a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában – Kisvonatozással egybekötött kincskeresés
Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, Almamellék-Sasrétpuszta ( Mecsekerdő Zrt.)

Program leírása:

Az Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében délelőtt játékos természetismereti kincskereséssel várjuk az általános iskolásokat a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában és tanösvényén, délután pedig a gombák világával ismerkedhetnek meg a gyerekek szakember segítségével.

bezár
Az alföldi erdők klímaváltozást mérséklő szerepe - Vezetett interaktív erdészeti foglalkozások az Ar
Kecskeméti Arborétum, Kecskemét Nyíri út 48. (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészet)

Időpont:

2020. október 1. (csütörtök) 9-15 óráig ISKOLÁS osztályoknak

 Előzetes bejelentkezés szükséges!

Vörösváczki Mónika arboretum@kefag.hu, +36 30 626 8966

A részvétel ingyenes.

 Program leírása:

Az alföldi erdőgazdálkodás gyakorlatából kaphattok egy kis ízelítőt,

valamint izgalmas természetismereti kalandozások várnak Rátok, melynek során játékos formában ismerhetitek meg az év fáját, gyógynövényét, madarát! (Időtartam: 1-1,5 óra/csoport)

A program végén vadiúj kilátó vár Benneteket csodás kilátással: már 17,5 m magasságban állva tekinthetitek meg a szépséges arborétum erdőállományait!

Találkozzunk a székelykapus bejáratnál!

bezár
A soproni erdők különleges értéke: a „friss klíma”
Helyszín a Soproni Parkerdő rejtett völgyei (TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.)

2020. szeptember 29. – október 1.

 

Program rövid leírása:

A soproni erdők és az általuk védett természeti értékek – kiemelten az erdei vízformák –

jelentős befolyást gyakorolnak a növények és állatok életére, de az emberi környezetre is.

A különleges domborzat, az ehhez társuló környezeti feltételekkel és az így kialakult élettérrel

ismerteti meg a szakvezetés a látogatókat. Helyszín a Soproni Parkerdő rejtett völgyei.

bezár
Az erdő élővilága
Madas László Erdészeti Erdei Iskola (Pilisi Parkerdő Zrt.)

Program rövid leírása:

Az alsó tagozatos gyermekek számára ajánlott programon megismerkedünk az erdő élővilágával, fákkal, madarakkal, nagyvadjainkkal.

bezár
Érzékszervek használata, Színek az erdőben, Erdei kincskeresés, Az erdő és az ember
Budakeszi Vadaspark (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark)

Program rövid leírása:

A tavaly 40 éve születésnapját ünneplő Budakeszi Vadaspark az Erdők hetében is változatos programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A programokon betekinthetünk a vadaspark lakóinak mindennapjaiba, a látványetetések és állattréningek közben a tanulás valóban játékká válik.

 

bezár
02.
Nagyerdő Hete - Erdésznap az erdei iskolában
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

2020. október 2., 

                         9 és 11 órától regisztrált csoportok részére

 

Program leírása: Ismeretterjesztő foglalkozás az erdészek mindennapjairól,

Tölgymakkszedés fonott vesszőkosarakba, majd természetes anyagú zsákba öntve gyűjtjük.

A Nagyerdő hete alatt összegyűjtött makkot vetjük el ősszel a Nagyerdő erdőfelújításaiba.

Népi játékok

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
A Ravazdi Erdei Iskola a városba költözik
Győr, Batthyány Tér (A KAEG Zrt. Ravazdi Erdészete és Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara)

 Időpont: 2020. október 02.

A program rövid ismertetése:

 Az ez évi „Erdők Hete” program keretében a Ravazdi Erdészet a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karával közös erdei iskolai foglalkozást tart Győr belvárosában, több általános iskolai osztály számára.

A szervezők a program helyszínéül idén is Győr egyik legszebb terét, a Batthyány Teret választották, mert ez a közterület a legtöbb győri iskola számára gyalogosan is megközelíthető.

Kapcsolódva a rendezvénysorozat jelmondatához, a téren kialakított több állomáson a gyerekek megismerkedhetnek az erdő növény és állatvilágával játékos feladatokat megoldása közben.

A foglalkozások célja a természettel kapcsolatos ismereteik bővítése és az ifjúság környezettudatos viselkedésre nevelése.

bezár
Erdők Hete a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában – Kisvonatozással egybekötött kincskeresés
Kikerics Erdészeti Erdei Iskola, Almamellék-Sasrétpuszta ( Mecsekerdő Zrt.)

Program leírása

Az Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében délelőtt játékos természetismereti kincskereséssel várjuk az általános iskolásokat a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában és tanösvényén, délután pedig a gombák világával ismerkedhetnek meg a gyerekek szakember segítségével.

bezár
Lombkorona és Vadászati tanösvény túra – Az erdei ökoszisztéma hatása a klímaváltozásra.
Vackor Vár Erdei Iskola, Kecskemét-Hetényegyháza Nyíri-erdő (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészet)

2020. október 2. (péntek) 17-18.30 óráig

Vackor Vár Erdei Iskola, Kecskemét-Hetényegyháza Nyíri-erdő

 

  Előzetes bejelentkezés szükséges!

Huszárikné Kiss Emőke vackorvar@t-email.hu, +36 30 202 1011

Maximális létszám 35 fő. Részvételi díj: 400 Ft/fő (3 éves kor fölött)

 Program leírása:

A Lombkorona és Vadászati tanösvény az erdei iskola közvetlen közelében található, egy 55 hektáros elkerített Natura 2000 védett területen. A program során végig járjuk a 4 állomásos vadászati tanösvényt és a nemrég épült lombkorona tanösvényt. Bemutatjuk a Nyíri-erdő növény- és állatvilágát, beszélgetünk az erdők klímára gyakorolt hatásáról, a fa gazdasági jelentőségéről, az erdészek és vadászok munkájáról.

bezár
Erdők Hete a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban
Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2643 Diósjenő (Ipoly Erdő Zrt.)

Program leírása:

Szarvasbőgéshallgató túra, utazás közúton kisvonattal Királyházára.A programokra egyedi jegyárak érvényesek, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az elmenyerdo@gmail.com címen lehet, a programról további részletek: https://www.facebook.com/erdeipark oldalon olvashatók.

bezár
Az erdő élővilága
Madas László Erdészeti Erdei Iskola (Pilisi Parkerdő Zrt.)

Program rövid leírása:

Az alsó tagozatos gyermekek számára ajánlott programon megismerkedünk az erdő élővilágával, fákkal, madarakkal, nagyvadjainkkal.

bezár
Érzékszervek használata, Színek az erdőben, Erdei kincskeresés, Az erdő és az ember
Budakeszi Vadaspark (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark)

Program rövid leírása:

A tavaly 40 éve születésnapját ünneplő Budakeszi Vadaspark az Erdők hetében is változatos programokkal várja a kicsiket és nagyokat. A programokon betekinthetünk a vadaspark lakóinak mindennapjaiba, a látványetetések és állattréningek közben a tanulás valóban játékká válik.

 

bezár
03.
Nagyerdő Hete - A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánításának ünnepe
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet, Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola )

 Dátum: 2020. október 3., 9 órától előzetes jelentkezés alapján

 

 Program leírása: Megemlékezés a Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánításról, koszorúzás

 

Vendégvárás: gyógynövényteák, bio gyümölcslevek

Kézművesek bemutatók és foglakozások: Vass Tamás fafaragó mester, Baji Imre kosárfonó mester, Radics László mézeskalácsos mester, Magi Imre fafaragó mester

Kuckó művésztanya (Debrecen) gyerekeknek szóló műsora

Élőképes fotózás: gyerekek és felnőttek is beöltözhetnek erdészegyenruhába és a fotó készítésére a kettős törzsű öreg tölgyfánál kerül sor. A képet környezetkímélő módon, e-mailen továbbítjuk.

Íjászkofás a kiserdőben, vadászkutya fajtabemutató

Tanösvénytúra, akadályverseny, kézműves foglalkozások, természet- és környezetvédelemi foglalkozások (Zöldkör), népi játékok, tölgymakk szedés fonott vesszőkosarakba, majd természetes anyagú zsákba öntve gyűjtjük. (Családoknak is.)

Nyírerdő Zrt. filmek folyamatos vetítése, óriás társas – Erdőgazda, Mese társas, szabadulószobás játék, tölgykoszorús kötélhúzó verseny gyermekcsapatoknak, családoknak

Vezetett 6,25 km-es túra középiskolásoknak és felnőtteknek

Bővebb információ, jelentkezés: Somné Huszti Anett (30 / 445 1078)

bezár
Játékos természetismereti vetélkedő a Mókus Sulival
Erdő Háza, Bakonya, Sás-völgy (Mecsekerdő Zrt.)

Program leírása

A Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza sok szeretettel várja az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás és az erdő élővilága témakörben szervezett játékos természetismereti vetélkedőjére az erdőt szerető és megismerni vágyó iskolás alsó ill. felső tagozatos csoportokat, és családi csapatokat. A terepi vetélkedő a „Kincset rejtő erdő” tanösvény útvonalán haladva, az Erdő Házánál ér véget. Itt az erdőhöz kapcsolódó denevérfajok faj- és élőhelyvédelmi programja várja az érdeklődőket, melynek keretében denevérodú készítésre és kihelyezésére nyílik lehetőség, szakember irányításával.

 

bezár
„Pattanj nyeregbe!”… Kerekezz erdészekkel!
Kiskunhalas – Bugac - Kiskunhalas (Halasi Bringabarát Klub és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Bugaci Erdészet)

Dátum:

2020. október 3. (szombat) 8.30-tól kb. 16 óráig

  Előzetes bejelentkezés szükséges!

Fodor Mihály fodorm@kefag.hu, +36 20 970 4383

A részvétel ingyenes, ebéd 900 Ft/fő.

 Program leírása:

Gyakorlott bringásokat várunk immáron 6. alkalommal „szakvezetett" bringázásra. Tekerés közben meg-megállva beszélünk az erdőről, az erdészek munkájáról; Bugacon megtekintjük az Alföldfásítási Múzeumot és a Trianon-ligetet, és egy könnyű ebéd elfogyasztása után visszatekerünk Kiskunhalasra.

bezár
Erdők Hete a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban
Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2643 Diósjenő (Ipoly Erdő Zrt.)

Dátum: 2020. október 3., 10:00 – 13:00

Program leírása: Gombaismereti túra gombaszakellenőrök vezetésével.

A programokra egyedi jegyárak érvényesek, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az elmenyerdo@gmail.com címen lehet, a programról további részletek: https://www.facebook.com/erdeipark oldalon olvashatók.

bezár
Erdők Hete a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban
Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2643 Diósjenő (Ipoly Erdő Zrt.)

Program leírása:

Szarvasbőgéshallgató túra, utazás közúton kisvonattal Királyházára.A programokra egyedi jegyárak érvényesek, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az elmenyerdo@gmail.com címen lehet, a programról további részletek: https://www.facebook.com/erdeipark oldalon olvashatók.

bezár
04.
Erdők Hete a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban
Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2643 Diósjenő (Ipoly Erdő Zrt.)

 Dátum: 2020. október 4. 10:00 – 13:00

 Program leírása (röviden): Gombaismereti túra gombaszakellenőrök vezetésével.

A programokra egyedi jegyárak érvényesek, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az elmenyerdo@gmail.com címen lehet, a programról további részletek: https://www.facebook.com/erdeipark oldalon olvashatók.

bezár
Erdők Hete a Diósjenői Erdei Szabadidőparkban
Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2643 Diósjenő (Ipoly Erdő Zrt.)

Program leírása:

Szarvasbőgéshallgató túra, utazás közúton kisvonattal Királyházára.A programokra egyedi jegyárak érvényesek, a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az elmenyerdo@gmail.com címen lehet, a programról további részletek: https://www.facebook.com/erdeipark oldalon olvashatók.

bezár
05.
Lombkorona és Vadászati tanösvény túra – Az erdei ökoszisztéma hatása a klímaváltozásra.
Vackor Vár Erdei Iskola, Kecskemét-Hetényegyháza Nyíri-erdő (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészet)

2020. október 5. (hétfő) 17-18.30 óráig

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Huszárikné Kiss Emőke vackorvar@t-email.hu, +36 30 202 1011

Maximális létszám 35 fő. Részvételi díj: 400 Ft/fő (3 éves kor fölött)

 Program leírása:

A Lombkorona és Vadászati tanösvény az erdei iskola közvetlen közelében található, egy 55 hektáros elkerített Natura 2000 védett területen. A program során végig járjuk a 4 állomásos vadászati tanösvényt és a nemrég épült lombkorona tanösvényt. Bemutatjuk a Nyíri-erdő növény- és állatvilágát, beszélgetünk az erdők klímára gyakorolt hatásáról, a fa gazdasági jelentőségéről, az erdészek és vadászok munkájáról.

bezár
06.
Az alföldfásítás története, jelentősége a múltban és napjainkban
Alföldfásítási Múzeum, Bugac (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Bugaci Erdészet)

2020. október 6. (kedd) 10-12 óráig

 Előzetes bejelentkezés szükséges!

Kaczvinszki Tamás kaczvinszkit@kefag.hu, +36 30 729 5454

A részvétel ingyenes.

 Program leírása:

A 1,5-2 órás program során erdész vezetésével végig járjuk a múzeum termeit, beszélgetünk az alföldfásítás fontosságáról, elődeink „futóhomok megkötő” gigászi munkájáról, a talaj, az éghajlat és a víz szerepéről az erdősítésben. Mindeközben megtekinthetünk korabeli dokumentációkat, fotókat, erdészeti gépeket is. Ezt követően körbe sétálunk a Múzeum-kert szomszédságában lévő, 2019-ben telepített Trianon-ligetbe.

bezár
Október 6-i Megemlékezés
Szent Hubertus Parkerdő Kecskemét-Hetényegyháza Nyíri-erdő (Szabadságharc 1848-49 Alapítvány és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.)

2020. október 6. (kedd) 17 óra

  A részvétel ingyenes.

Program leírása:

Hagyományos megemlékezés az Aradi vértanúk Emlékművénél műsorral, koszorúzással, gyertya- és tábortűzgyújtással.

bezár
07.
A fa, mint megújuló energiaforrás
Császártöltési Parkerdő és Kulcsosház (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Császártöltési Erdészet)

2020. október 7. (szerda)

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Gál Sándor gals@kefag.hu, +36 30 689 7417

A részvétel ingyenes.

 Program leírása:

A Császártöltési Parkerdőben – erdész vezetésével – megtekintünk egy első éves erdőfelújítást, és parkerdő ösvényein járva a fáról, mint megújuló energiaforrásról is beszélgetünk, majd elsétálunk a Császártöltési Kulcsosházba.

bezár
A klímaváltozás és az erdők
Mesztegnyői Erdei Vasút (SEFAG Zrt. Nagybajomi Erdészet, Mesztegnyői Erdei Vasút)

Program rövid leírása:

Erdőgazdálkodással, természetismerettel, megújuló energiaforrásokkal, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos előadások tartása a kisvasút egyes állomáshelyein.

Programvezető: Kormány György

bezár

Téma 2020

Az idei a XXIV. Erdők Hete, melynek témája a klímaváltozás és az erdők kapcsolata, az erdők klímaváltozást mérséklő hatásainak bemutatása.


Logó Erdők Hete 2020

A 2020-es Erdők Hete logóért ide kattintson.

 

Sajtóanyagok

„Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért!”

Hamarosan kezdődik a „XXIII. Erdők Hete”

Országos rendezvénysorozat - 

------------------------------------

„A növekvő erdők nyomában”

Elkezdődött a "XXII. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

„Közös kincsünk az erdő!”

Elkezdődött a "XXI. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

„Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Elkezdődött a "XX. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

Hamarosan kezdődik a „XX. Erdők Hete”

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

A XIX. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2015. szeptember 28., Csömödér- Zakatoló Erdei Iskola, ZALAERDŐ Zrt.

------------------------------------

A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2014. szeptember 27., Fehérvárcsurgó - Gaja-völgyi Tájcentrum, VADEX Zrt.

------------------------------------

A XVII. Erdők Hete programsorozat sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Budapest, 2013. szeptember 26.

Országos Erdészeti Egyesület