A kezdetektől

Kukk

● Az I. Erdők Hete 1997-ben a „Tegyünk együtt többet erdeinkért!” felhívással fordult az erdőben dolgozó erdészekhez és az erdőt kedvelő támogatókhoz. Az akció célja volt, hogy megértessük, nem az erdésztől kell félteni az erdőt, mert az erdész az erdő gondozója.

● 1998-ban, a II. Erdők Hetét az „Erdészet és társadalom” témakörben szervezték.
● A III. Erdők Hete létjogosultságát és az erdészek közönségkapcsolati törekvéseit ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia azzal, hogy 1999. szeptember 27-én budapesti székházában tarthattuk az országos megnyitó rendezvényt, „Az erdő és az ember” címmel.
● A millenniumi IV. Erdők Hetét 2000-ben szerveztük, melynek sajtótájékoztatóját a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeum Erdészeti Kiállítási helységében tartottuk 2000. október 24-én.
● 2001-ben Budapesten az Erdészeti Információs Központban ismertettük az V. Erdők Hete rendezvénysorozat programját, melynek az „Erdei szemetelés felszámolása” állt a középpontjában.
● Felsőtárkányban, 2002. október 3-4-én rendeztük a VI. Erdők Hete megnyitójaként az „Erdészeti Erdei Iskolák az erdőgazdálkodás – természetvédelem - társadalom szolgálatában” című konferenciát, melyet az Egererdő Rt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezett, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával. A konferencia célja volt, hogy az erdészet és a természetvédelem között erősítsük az együttműködést és az erdészeti erdei iskolák szerepvállalásával, a pedagógusok segítségével közvetítsük a közös célokat a társadalom felé.
● A VII. Erdők Hete megnyitóját 2003. október 3-án, a Parlament Felsőházi Üléstermében, „Erdészeti nyílt nap” keretében tartottuk, melyet a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága és Erdészeti Albizottsága, az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen szervezett. Ez alkalomból a Parlamentben adtuk át a Kárpát-medencei gyerekek között általunk meghirdetett művészeti verseny győzteseinek a díjakat. Az ünnepségen több mint kétszáz gyerek, szülő és pedagógus vett részt, a háromszáz erdész jelenlétében.
● A VIII. Erdők Hete nyitórendezvényét 2004. szeptember 16-án Pilis településen, az Erdőszöv Magánerdészeti Rt. telephelyén rendeztük, ahol a magánerdők szerepének fontossága volt a kiemelt téma.
● A IX. Erdők Hete 2005. szeptember 29-ei megnyitó rendezvénye Miskolc mellett, az Északerdő Zrt. szervezésében valósult meg. A Csanyiki – Csemete Hátizsákos Erdészeti Erdei Iskolát egy régi erdészház felújításával alakították ki és avatták föl a Csanyik-völgyben.
● A X. Erdők Hete országos megnyitójára 2006. szeptember 20-22-én, a Soproni Gyermek és Ifjúsági Táborban, az Erdők Házában került sor, az I. Európai Erdőpedagógiai Találkozó alkalmával.
● 2007. október 1-jén az Európai-regionális Biomassza Napok keretében nyitották meg a XI. Erdők Hete rendezvénysorozatot. A téma ismét az erdei szemét felszámolása volt. Két üzenetet is megfogalmaztak a szervezők: „Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben és csak az emlékeidet vidd haza”, illetve „Vidd magaddal a szemetedet, energiát takarítasz meg!”. Az üzeneteket szórólapon, matricán jelenítették meg, és az erdészeti erdei iskolák diákjai, pedagógusai között osztották szét.
● A XII. Erdők Hete rendezvénysorozat 2008. évi rendezvényei kapcsolódtak az első alkalommal meghirdetett Európai Erdők Hete országos rendezvénysorozathoz, melyet a kormány részéről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint annak Természeti Erőforrások Főosztálya koordinált. A rendezvénysorozatot az állami erdőgazdasági társaságok és az OEE Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya tagjai szervezték, melynek fő témája a folyamatos erdőborítás, a fenntartható erdőgazdálkodás; a fa, mint a legrégebbi megújítható nyersanyag. Szakosztályunk kiemelt összejövetelét a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdei Művelődés Háza  Természet- és Erdővédelmi Tábora és a Mogyoróhegyi Erdei Iskolája 20 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségén tartotta 2008. október 20-án.
● A XIII. Erdők Hete rendezvénysorozatot 2009. 10. 18-23. között rendezte az Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály. A hét üzenete: Az ember és az erdő harmóniája.Árokparton
● A XIV. Erdők Hete megnyitójára az Országház Felsőházi Üléstermében, 2010. október 8-án került sor,„Erdészeti erőforrások a Kárpát-medencében” címmel Erdészeti Nyílt Nap keretében. 2010 a Biodiverzitás éve volt, így ehhez kapcsolódóan a rendezvénysorozat fő témája: „Az erdők szerepe a biológiai sokféleség védelmében és fenntartásában”.
● A XV. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitó eseményét 2011. szeptember 30-án, a Nógrád megyei Katalinpusztán tartották, ahol átadták a nagyközönségnek az Ipoly Erdő Zrt. európai uniós támogatással megvalósított legújabb ökoturisztikai fejlesztéseit. A hét jelmondata: „Az erdő, a fa nemzeti vagyon” volt. A programsorozat mintegy ötven helyszínén több mint tizenötezren vettek részt.
● A XVI. Erdők Hete időpontjaként 2012. október 1. és 7. közötti hetet jelölte meg a vidékfejlesztési miniszter, melynek jelmondata: „Fedezd fel az erdőt az erdésszel!” A rendezvénysorozat három kiemelt témát állított a figyelem középpontjába. Ezek az erdőgazdálkodás munkahelyteremtő szerepe, a magyar erdők részesedése az európai természeti örökségből és a fának, mint megújuló energiaforrásnak a fontossága.
● A XVI. Erdők Hete nyitórendezvénye szeptember 28-án, Napkoron, a Harangodi Erdészeti Erdei Iskolában volt, együtt a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének éves nagyrendezvényével. Az országban összesen 100 helyszínen és eseményen több tízezer látogató találkozott az Erdők Hete kiemelt üzeneteivel.

● A XVII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2013. szeptember 27-én a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola 10 éves jubileumával összekötve Kecskeméten került megrendezésre, a programsorozat záró rendezvénye október 05-én Visegrádon volt a Madas László Erdészeti Erdei Iskola 25 éves jubileumával egybekötve. Az erdők közjóléti, turisztikai szolgáltatásainak bemutatása köré épültek a hét programjai.

  • A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2014. szeptember 29-én a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban került megrendezésre. A 11 éve a Mátrából induló kezdeményezés után most először rendeztek „Muzsikál az erdő” programot a Dunántúlon. A nyitórendezvény, amely egyben a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” programja is, az egész család számára kínált változatos programokat. Az Erdők Hetét az állatok világnapja zárta a Csanyikban, ahol az erdő élőlényeivel ismerkedhettek meg közelebbről a gyerekek.
  • A XIX. Erdők Hete nyitórendezvénye 2015. szeptember 28-án, a Zala megyei Csömödéren került megrendezésre. Témája a fenntartható erdőgazdálkodás megismertetése volt a nagyközönséggel. A Körösök mentén a muzsika hangjai is felcsendültek az erdőben, de volt erdészeti nyílt nap, arborétumi séta és az éjszakai égbolt csillagaival is megismerkedhettek az érdeklődők. Országszerte több mint 150 programmal várták a szervezők az érdeklődőket.

  

Programok 2019

A XXIII. Erdők Hete rendezvénysorozat időpontja: 2019. szeptember 30. - október 06. Úton

 2019. Szeptember
27.
Erdei Kincsestár a Kutatók Éjszakája szolnoki rendezvényén
Debreceni Egyetem, Szolnok Campus (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

Dátum: 2019. szeptember 27. (péntek) 18 órától

 

Program leírása (röviden):

A NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Háza sokadik alkalommal varázsolja az erdő élővilágát a szolnoki campusba.

bezár
Muzsikál az erdő a Körösök völgyében
Gyula, Gyula-Városerdő, Váradszentmárton-Püspökfürdő (Muzsikál az erdő Alapítvány, DALERD ZRT. Erdészeti Tájékoztatási Központ, Gyula Város Polgármesteri )

A hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén megrendezett programon a zene és a természet rajongói egy helyen és időben az ősz erdőt és a kiváló zenei programokat. Nagyszerű családi időtöltésnek ígérkezik a rendezvény, hiszen külön gyermekprogramokkal is készülnek a szervezők. Részletes programleírást a www.muzsikalazerdo.hu, és a www.dalerd.hu oldalakon olvashatnak.

bezár
28.
A város tüdeje a soproni erdő. A klímaváltozás hatása az erdei ökoszisztémára és az erdők válasza a
Soproni Parkerdő, Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont (Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.)

Dátum: 2019. szeptember 28. – október 3. között több időpontban

A Soproni-hegység és annak erdei jótékony hatással vannak a város klímájára. A forró nyári napokon hűvös erdei levegő ömlik le a völgyekből és cserélődik ki a város fülledt melegével.  Az erős szelek ellen is védelmezőként magasodnak a település fölé az erdő borította gerincek. A több száz évig állandó erdőborítás a klímaváltozás hatására lassú átalakuláson megy keresztül. Az erdei életközösségek tűrőképességük korlátain belül alkalmazkodnak a változó feltételekhez, de a hirtelen változások már nyomot hagynak az erdők életében. Ezeket a változásokat és az erdő, mint ökoszisztéma alkalmazkodását mutatjuk be a városi erdők fenyvesein, a kitartó tölgyerdőkön és a hegyvidék mély szurdokvölgyein keresztül.

bezár
Muzsikál az erdő a Körösök völgyében
Gyula, Gyula-Városerdő, Váradszentmárton-Püspökfürdő (Muzsikál az erdő Alapítvány, DALERD ZRT. Erdészeti Tájékoztatási Központ, Gyula Város Polgármesteri )

A hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén megrendezett programon a zene és a természet rajongói egy helyen és időben az ősz erdőt és a kiváló zenei programokat. Nagyszerű családi időtöltésnek ígérkezik a rendezvény, hiszen külön gyermekprogramokkal is készülnek a szervezők. Részletes programleírást a www.muzsikalazerdo.hu, és a www.dalerd.hu oldalakon olvashatnak.

bezár
Erdők Hete nyitó rendezvény
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, Budapest, 1146 Városliget, Vajdahunyadvár, Díszterem (Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége)

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.

bezár
29.
Muzsikál az erdő a Körösök völgyében
Gyula, Gyula-Városerdő, Váradszentmárton-Püspökfürdő (Muzsikál az erdő Alapítvány, DALERD ZRT. Erdészeti Tájékoztatási Központ, Gyula Város Polgármesteri )

A hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén megrendezett programon a zene és a természet rajongói egy helyen és időben az ősz erdőt és a kiváló zenei programokat. Nagyszerű családi időtöltésnek ígérkezik a rendezvény, hiszen külön gyermekprogramokkal is készülnek a szervezők. Részletes programleírást a www.muzsikalazerdo.hu, és a www.dalerd.hu oldalakon olvashatnak.

bezár
30.
Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért!
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Facsemete ültetés és vadasparki szakvezetés, melynek keretein belül az erdő életközösségével ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A belépőjegy megváltása kötelező, a programon történő részvételhez.

bezár
Fedezd fel a Püspök Erdő rejtett kincseit!
Győr, Püspök Erdő (A KAEG Zrt. Győri Erdészete)

Időpont: 2019. szeptember 30-tól - október 05-ig a hét 2 napján, a meghívott iskolákkal egyeztetett időpontban)

 

A program rövid ismertetése:

Az ez évi „Erdők hete” program keretében a Győri Erdészet látja vendégül a környékbeli általános iskolák egy-egy osztályát. Az erdész kollégák ismertetőt tartanak a diákoknak a város zöld szívének is nevezett Püspök Erdőben az erdészet munkájáról. Az erdei séta során bejárják a különféle szabadtéri tornaeszközökkel felszerelt erdei tornapályát. Közben a tanösvény információs tábláit felhasználva ismertetik a helyszínen előforduló növény és állatvilágot. Mindezt kiegészítve, megbeszélik a fiatalokkal a napjaink legnagyobb kihívását jelentő klímaváltozás, növény és állatvilágot érintő problémáit. 

bezár
Erdők Hete programok
„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei Iskola, Miskolc, Csanyik-völgy és „Bagoly-Vár” Erdészeti Erdei (ÉSZAKERDŐ Zrt.)

Erdők Hete

 

„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei Iskola, Miskolc, Csanyik-völgy

 és „Bagoly-Vár” Erdészeti Erdei Iskola, Varbó-Fónagyság

2019. szeptember 30.- október 4.

„Erdőfoglaló” – ismeretterjesztő társasjáték.

„Legyél kicsit erdész!” – az erdészeti szakemberek munkájáról.

„Zöldítés” – iskolaszépítési program.

bezár
Óvár környéki kalandozások
Mosonmagyaróvár környéke, Dunasziget (A KAEG Zrt. Jánossomorjai Erdészete)

Időpont: 2019. szeptember 30-tól - október 05-ig (a hét egy napján a meghívott iskolával egyeztetett időpontban)

 

A program rövid ismertetése:

Az „Erdők Hete” ez évi programsorozat keretében a Jánossomorjai Erdészet vendégül látja a helyi általános iskola egy osztályát. Az erdész kollégák több kisebb túrán mutatják be a diákoknak Dunasziget környékét, közben ismertetve a terület élővilágát. Bevezetik őket az erdész szakma rejtelmeibe, majd a közösen elfogyasztott ebéd után a program zárásaként a „harcsa” komppal vízre szállva fedezik fel a Szigetköz szerteágazó szövevényes ágrendszerét.

bezár
Erdőismereti séta a Debreceni Nagyerdőn
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

A Debreceni Nagyerdő növény és állatvilágának megismerése egy erdei séta közben.

bezár
Erdőspuszták élővilága
Debrecen, Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Az Bemutatóház kiállításának megtekintése. Az Erdőspuszták élővilágának megismerése az Arborétum két tanösvényén keresztül.

bezár
Vadgazdálkodási ismeretek és "Nyomozás"
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Ismerkedés hazánk nagyvad és apróvad fajaival, a hivatásos vadász munkájával és a vadászkutyákkal. Vadnyomvizsgálat terepen.

bezár
Szárnyas barátaink
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Hazánk madárvilágának megismerése, jellemzőik, életmódjuk. Téli madáretetés.

bezár
Göbös-majori kiruccanás
A KAEG Zrt. Göbös-majori Ökoturisztikai Központja (A KAEG Zrt. Kapuvári Erdészete )

2019. szeptember 30-tól - október 05-ig (a hét három napján, a meghívott iskolákkal egyeztetett időpontban)

Az ez évi „Erdők Hete” programsorozat keretében a Kapuvári Erdészet vendégül látja a környékbeli általános iskolák osztályait. Az erdész kollégák bemutatják a diákoknak a majorságot és a lovardát, majd lovas kocsival bejárják a környező erdőket. A program következő elemeként az erdei iskola vezető interaktív előadásokat tart az erdei iskolában és környékén. Majd az erdészek ebéddel látják vendégül a kis látogatókat.

bezár
Hanság-Nagyerdei tanösvény látogatás
Jánossomorja, Hanság-Nagyerdő (A KAEG Zrt. Jánossomorjai Erdészete )

Időpont: 2019. szeptember 30-tól - október 05-ig (a hét egy napján a meghívott iskolával egyeztetett időpontban)

Az ez évi „Erdők Hete” programsorozat keretében a Jánossomorjai Erdészet vendégül látja a helyi általános iskola egy osztályát. A festői környezetben fekvő Hanság-Nagyerdei tanösvényünkön szakszerű vezetéssel és játékos feladatokkal ismertetjük meg az iskola tanulóit az erdész szakma rejtelmeivel, és az őket körülölelő környezet élőlényeivel. A túra végén közös szalonnasütésre invitáljuk a diákokat.

bezár
„Otthon az erdőben, otthont az erdőnek!”- erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Ki lakik itt?
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt., Balatonfüredi Erdészet)

Korhadéklakók, gombák, kotoréklakók megismerése az erdei iskola környéki erdőkben.

bezár
Erdők hete Gyula-Városerdőn
Gyula-Városerdő (DALERD ZRT. Erdészeti Tájékoztatási Központ)

A XIII. Erdők hete program keretében ingyenes erdőpedagógiai programokon vehetnek részt a jelentkezők. A programokat a városerdei erdészeti erdei iskola munkatársai vezetik és szervezik. Jelentkezni a 30/606-3793-as telefonszámon lehet a kapacitás betöltéséig.

bezár
„Gyarapodó erdő: a klímamentő!”
Természet Háza Látogatóközpont (8315 Gyenesdiás, Dornyai u. 4.) (Természet Háza Látogatóközpont (Sali Éva és Trefeli Aexandra))

A négy nap alatt az idei év mottójához is kapcsolódó játékos feladatokkal várjuk az óvodás és iskolás csoportokat!

 További információk:

 Gyere a Természet Házába,

vár rád a játékok tárháza!

Ismerd meg az „Erdők hete” programot,

oldd meg a sok izgalmas feladatot!

Az idei év témája a gyarapodó erdő,

amely az egyik legjobb klímamentő.

Tanulj számodra új fogalmakat,

hozd magaddal a barátokat!

Óvodás és iskolás csoportok, ne habozzatok,

szeptember 25-ig előzetesen regisztráljatok!

A feladatlapokkal szeptember 30-október 3. között várunk benneteket,

ha szeretnétek részt venni a foglalkozáson, mielőbb jelezzetek!

Október 4-e az Állatok világnapja,

látogassatok el a Festetics Állatparkba!

Csoportok! Érdemes szólni, ha szeretnétek jönni,

hétköznap nektek nem kell a belépőért fizetni!

Hétfőtől csütörtökig 9:00, 11:00, 13:00 és 15:00 órakor kezdődik a móka,

pénteken mindkét helyszínen öntevékeny a látogatás módja!

A +36 30 239 4279 és +36 30 239 9894 számon fogadjuk a jelentkezéseket,

a termeszethaza@bakonyerdo.hu címre pedig várjuk az e-maileket!

Már állítjuk össze az idei évre vonatkozó, játékos feladatot,

szeretettel várunk minden vállalkozó szellemű csapatot!

bezár
Fedezd fel az erdőt az Erdészekkel – Erdők Hete a Kisbetyárban
Ugod- Huszárokelőpuszta (Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola (Érdeklődés, jelentkezés: Csiszár Adrienn -)

Környékbeli és pápai óvodásokkal, iskolásokkal felfedezzük az erdőt. Játékos feladatok, bemutató során megismerkednek az erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással. Kis kezükkel alkothatnak, ügyeskedhetnek az erdő kincseiből, a gyűjtött apróságokból.

Témanapos programjainkon való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött.

Érdeklődni a megadott elérhetőségeken.

bezár
„Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért!” – az erdők szerepe a klímaváltozás elleni harcban.
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola (SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészet, Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola )

Programvezetők: Mihály Bernadett, Orsós Sándor

Dátum: 2019. 09. 30- 10. 06.  ERDŐK HETE

Program leírása:

Az Erdők Hete rendezvénysorozat alatt kb.  280 óvodás, iskolás és turista vendég érkezik az Erdei Iskolába.

Az erdők bemutatása, az erdők fontossága a klímaváltozás elleni harcban - az életkori sajátosságok figyelembevételével. Tanösvény túrákon bemutatjuk az erdei iskola környezetében előforduló fafajokat, az erdész feladatait és az erdőgazdálkodást.

Kulcsfontosságú szerepet kapnak az erdők, a klímaváltozás elleni harcban.

 

bezár
Kisvasutazás a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben
Mesztegnyői Erdei Vasút, 8716 Mesztegnyő MEV Állomás (GPS: Észak: 46° 30’ 28,8” kelet: 17°26’ 00,4” (SEFAG Zrt. Nagybajomi Erdészete – Mesztegnyői Erdei Vasút)

Dátum: 2019. 09. 30.  10:00 órakor

 Részletek, jelentkezés: erdeivasut@sefag.hu, tel: 30/5490-982

Program leírása (röviden):

 Általános iskolás csoportok részére erdő- és vadgazdálkodással, természet- és környezetismerettel kapcsolatos előadás. Az erdei vasút történetének, valamint jelenlegi turisztikai és közjóléti szerepének ismertetése.

Erdei vasutazás a Búsvári kilátóhoz, ahol távcsöves madármegfigyelés várja az érdeklődőket.

bezár
2019. Október
01.
Előadás az erdő és az oktatás kapcsolatáról
Mecsekerdő Zrt. Központ; Pécs, Rét u. 8. (Mecsekerdő Zrt., Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Természetbarátok Klubja)

Dátum: 2019. október 1. 17:00

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Természetbarátok Klubjával közös programja a XXIII. Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében.

„Az erdő és az oktatás kapcsolata” címmel hallgathatunk előadást a Mecsekerdő Központjában.

Előadó: Scheitler Adrienn

Ingyenes program.

Facebook esemény:https://www.facebook.com/events/758841281202015/

bezár
„Fedezd fel az erdőt – Erdészekkel”
4400 Nyíregyháza, Sóstói-erdő, Erdei Tornapálya (NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

Időpontja: 2019. október 1-2.


 5 állomásos erdei kalandtúra. Előre meghirdetve, előzetes regisztráció alapján érkező óvodás és iskolás csoportok részére. Az állomáshelyeken különböző erdészeti munkákat mutatnak be szakemberek a fakitermeléstől az erdőfelújítás kivitelezéséig.

A nyílt napon való részvétel ingyenes.

Bővebb információ, felhívás: www.nyirerdo.hu

Jelentkezés és regisztráció: előzetes regisztrációval a 42/478001 telefonszámon, vagy a Marczi.Eniko@nyirerdo.hu címen.

bezár
Erdőismereti séta a Debreceni Nagyerdőn
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

A Debreceni Nagyerdő növény és állatvilágának megismerése egy erdei séta közben.

bezár
Erdőspuszták élővilága
Debrecen, Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Az Bemutatóház kiállításának megtekintése. Az Erdőspuszták élővilágának megismerése az Arborétum két tanösvényén keresztül.

bezár
Vadgazdálkodási ismeretek és "Nyomozás"
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Ismerkedés hazánk nagyvad és apróvad fajaival, a hivatásos vadász munkájával és a vadászkutyákkal. Vadnyomvizsgálat terepen.

bezár
Szárnyas barátaink
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Hazánk madárvilágának megismerése, jellemzőik, életmódjuk. Téli madáretetés.

bezár
„Otthon az erdőben, otthont az erdőnek!”- erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Őszi séta a Tiszaigari Arborétumban
Tiszaigari Aborétum (NEFAG Zrt.)

Dátum: 2019. október 1 – október 3. (kedd-csütörtök) 10 órától

 

Program leírása (röviden):

Ismerd meg és gyarapítsd a Tiszaigari Arborétum gyűjteményét! A vezetett séta során sok érdekességet lehet megtudni az őshonos és más tájakról származó fafajokról, majd a programot egy közös faültetés zárja. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Blaskó Mihály 20/ 382 9563

bezár
Ki lakik itt?
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt., Balatonfüredi Erdészet)

 Korhadéklakók, gombák, kotoréklakók megismerése az erdei iskola környéki erdőkben.

bezár
„Gyarapodó erdő: a klímamentő!”
Természet Háza Látogatóközpont (8315 Gyenesdiás, Dornyai u. 4.) (Természet Háza Látogatóközpont (Sali Éva és Trefeli Aexandra))

A négy nap alatt az idei év mottójához is kapcsolódó játékos feladatokkal várjuk az óvodás és iskolás csoportokat!

 További információk:

 Gyere a Természet Házába,

vár rád a játékok tárháza!

Ismerd meg az „Erdők hete” programot,

oldd meg a sok izgalmas feladatot!

Az idei év témája a gyarapodó erdő,

amely az egyik legjobb klímamentő.

Tanulj számodra új fogalmakat,

hozd magaddal a barátokat!

Óvodás és iskolás csoportok, ne habozzatok,

szeptember 25-ig előzetesen regisztráljatok!

A feladatlapokkal szeptember 30-október 3. között várunk benneteket,

ha szeretnétek részt venni a foglalkozáson, mielőbb jelezzetek!

Október 4-e az Állatok világnapja,

látogassatok el a Festetics Állatparkba!

Csoportok! Érdemes szólni, ha szeretnétek jönni,

hétköznap nektek nem kell a belépőért fizetni!

Hétfőtől csütörtökig 9:00, 11:00, 13:00 és 15:00 órakor kezdődik a móka,

pénteken mindkét helyszínen öntevékeny a látogatás módja!

A +36 30 239 4279 és +36 30 239 9894 számon fogadjuk a jelentkezéseket,

a termeszethaza@bakonyerdo.hu címre pedig várjuk az e-maileket!

Már állítjuk össze az idei évre vonatkozó, játékos feladatot,

szeretettel várunk minden vállalkozó szellemű csapatot!

bezár
02.
Kalandos természetismeret
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Játékos állomáskeresés gyermekcsoportoknak. A program regisztrációhoz és a belépőjegy megvásárlásához kötött.

Információ és regisztráció: kozjolet1@vadex.hu Regisztráció határideje: szeptember 30., 10.00 óráig.

bezár
Források az erdőben - Ötórai beszélgetések
Mecsekerdő Zrt. Központ; Pécs, Rét u. 8. (Mecsekerdő Zrt., Mecsek Egyesület)

Dátum: 2019. október 2. 17:00

 

Program leírása (röviden):

Az Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében a Mecsek Egyesülettel közös program.

A rendhagyó időpontban szervezett előadás témája: Források az erdőben

Előadó: Baumann József

Ingyenes program.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2637709782928937/

bezár
„Fedezd fel az erdőt – Erdészekkel”
4400 Nyíregyháza, Sóstói-erdő, Erdei Tornapálya (NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészet Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola)

Időpontja: 2019. október 1-2.


 5 állomásos erdei kalandtúra. Előre meghirdetve, előzetes regisztráció alapján érkező óvodás és iskolás csoportok részére. Az állomáshelyeken különböző erdészeti munkákat mutatnak be szakemberek a fakitermeléstől az erdőfelújítás kivitelezéséig.

A nyílt napon való részvétel ingyenes.

Bővebb információ, felhívás: www.nyirerdo.hu

Jelentkezés és regisztráció: előzetes regisztrációval a 42/478001 telefonszámon, vagy a Marczi.Eniko@nyirerdo.hu címen.

bezár
Erdőismereti séta a Debreceni Nagyerdőn
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

A Debreceni Nagyerdő növény és állatvilágának megismerése egy erdei séta közben.

bezár
Erdőspuszták élővilága
Debrecen, Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Az Bemutatóház kiállításának megtekintése. Az Erdőspuszták élővilágának megismerése az Arborétum két tanösvényén keresztül.

bezár
Vadgazdálkodási ismeretek és "Nyomozás"
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Ismerkedés hazánk nagyvad és apróvad fajaival, a hivatásos vadász munkájával és a vadászkutyákkal. Vadnyomvizsgálat terepen.

bezár
Szárnyas barátaink
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Hazánk madárvilágának megismerése, jellemzőik, életmódjuk. Téli madáretetés.

bezár
„Otthon az erdőben, otthont az erdőnek!”- erdei óvodai és iskolai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház és Iskola)

A gyerekek az alföldi erdők értékeiről, az ember és az erdő kapcsolatáról, és az erdészek munkájáról gyűjthetnek játékos formában ismereteket. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu.

bezár
Őszi séta a Tiszaigari Arborétumban
Tiszaigari Aborétum (NEFAG Zrt.)

Dátum: 2019. október 1 – október 3. (kedd-csütörtök) 10 órától

 

Program leírása (röviden):

Ismerd meg és gyarapítsd a Tiszaigari Arborétum gyűjteményét! A vezetett séta során sok érdekességet lehet megtudni az őshonos és más tájakról származó fafajokról, majd a programot egy közös faültetés zárja. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Blaskó Mihály 20/ 382 9563

bezár
Ki lakik itt?
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt., Balatonfüredi Erdészet)

Korhadéklakók, gombák, kotoréklakók megismerése az erdei iskola környéki erdőkben.

bezár
„Gyarapodó erdő: a klímamentő!”
Természet Háza Látogatóközpont (8315 Gyenesdiás, Dornyai u. 4.) (Természet Háza Látogatóközpont (Sali Éva és Trefeli Aexandra))

A négy nap alatt az idei év mottójához is kapcsolódó játékos feladatokkal várjuk az óvodás és iskolás csoportokat!

 

További információk:

 

 

Gyere a Természet Házába,

vár rád a játékok tárháza!

Ismerd meg az „Erdők hete” programot,

oldd meg a sok izgalmas feladatot!

Az idei év témája a gyarapodó erdő,

amely az egyik legjobb klímamentő.

Tanulj számodra új fogalmakat,

hozd magaddal a barátokat!

Óvodás és iskolás csoportok, ne habozzatok,

szeptember 25-ig előzetesen regisztráljatok!

A feladatlapokkal szeptember 30-október 3. között várunk benneteket,

ha szeretnétek részt venni a foglalkozáson, mielőbb jelezzetek!

Október 4-e az Állatok világnapja,

látogassatok el a Festetics Állatparkba!

Csoportok! Érdemes szólni, ha szeretnétek jönni,

hétköznap nektek nem kell a belépőért fizetni!

Hétfőtől csütörtökig 9:00, 11:00, 13:00 és 15:00 órakor kezdődik a móka,

pénteken mindkét helyszínen öntevékeny a látogatás módja!

A +36 30 239 4279 és +36 30 239 9894 számon fogadjuk a jelentkezéseket,

a termeszethaza@bakonyerdo.hu címre pedig várjuk az e-maileket!

Már állítjuk össze az idei évre vonatkozó, játékos feladatot,

szeretettel várunk minden vállalkozó szellemű csapatot!

bezár
„Erdészekkel az erdőn”
Marcali-Gyótapuszta (Marcali Erdészet)

Dátum: 2019. 10. 02   13.00

 Marcaliból a Mikszáth Általános iskola 4. osztályai utaznak busszal Gyótapusztára az erdészet szervezésében.  Gyalogtúra a Gyótai VT vadászházától a Külső-Gyóta Erdei pihenőhöz ( kb. 2 km), több megállóval erdészek kíséretében interaktív vezetéssel. A pihenőnél előadás az erdészek munkájáról, az erdőn végzett munkákról, majd vissza szintén gyalog a buszhoz.

bezár
Erdei túra csillagászati programmal
Zselici Csillagpark (Zselici Csillagpark)

Erdei gyalogos vezetett túra a Zselici erdőben, a Zselic növény és állatvilágának megismertetésével. Kiegészítő programként a Zselici csillagos égboltot mutatjuk be a Zselici Csillagpark planetáriumában.

bezár
A fák születése
Mendei Csemetekert (NEFAG Zrt. Monori Erdészete)

Program leírása (röviden): Általános iskolás osztályok fogadása a Mendei Csemetekertben. A facsemeték nevelésének bemutatása. Vetési, ápolási, kiemelési technológia ismertetése.

bezár
03.
Kisvonatozással egybekötött kincskeresés
7934 Almamellék, Almamelléki Állami Erdei Vasút GPS: 46.167500 17.888950 (Mecsekerdő Zrt.)

Dátum: 2019. október 3. 9:00

 

Program leírása (röviden):

Az országos rendezvénysorozat keretében játékos természetismereti, ügyességi vetélkedőkkel és kincskereséssel várjuk az általános iskolásokat a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolában és tanösvényén.

> 9.00 Indulás kisvonattal Almamellékről Sasrétre

< 14.00 Visszautazás Almamellékre

Részvételi díj (kisvonatozással együtt): 1.400 Ft/fő

Jelentkezés (elsősorban e-mailen): kikerics@mecsekerdo.hu

+36 30 184 7951, +36 30 663 0997 (határidő: október 1.)

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/525746878164871/

bezár
Erdőismereti séta a Debreceni Nagyerdőn
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

A Debreceni Nagyerdő növény és állatvilágának megismerése egy erdei séta közben.

bezár
Erdőspuszták élővilága
Debrecen, Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Az Bemutatóház kiállításának megtekintése. Az Erdőspuszták élővilágának megismerése az Arborétum két tanösvényén keresztül.

bezár
Vadgazdálkodási ismeretek és "Nyomozás"
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Ismerkedés hazánk nagyvad és apróvad fajaival, a hivatásos vadász munkájával és a vadászkutyákkal. Vadnyomvizsgálat terepen.

bezár
Szárnyas barátaink
Debrecen, Kartács utca 25. (NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészet Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskola)

Hazánk madárvilágának megismerése, jellemzőik, életmódjuk. Téli madáretetés.

bezár
Őszi séta a Tiszaigari Arborétumban
Tiszaigari Aborétum (NEFAG Zrt.)

Dátum: 2019. október 1 – október 3. (kedd-csütörtök) 10 órától

 

Program leírása (röviden):

Ismerd meg és gyarapítsd a Tiszaigari Arborétum gyűjteményét! A vezetett séta során sok érdekességet lehet megtudni az őshonos és más tájakról származó fafajokról, majd a programot egy közös faültetés zárja. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Blaskó Mihály 20/ 382 9563

bezár
Vadak nyomán
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt., Balatonfüredi Erdészet)

Nyomolvasás, trófeaismeret, erdei tájékozódás játékos formában.

 

bezár
„Gyarapodó erdő: a klímamentő!”
Természet Háza Látogatóközpont (8315 Gyenesdiás, Dornyai u. 4.) (Természet Háza Látogatóközpont (Sali Éva és Trefeli Aexandra))

A négy nap alatt az idei év mottójához is kapcsolódó játékos feladatokkal várjuk az óvodás és iskolás csoportokat!

 

További információk:

 

 

Gyere a Természet Házába,

vár rád a játékok tárháza!

Ismerd meg az „Erdők hete” programot,

oldd meg a sok izgalmas feladatot!

Az idei év témája a gyarapodó erdő,

amely az egyik legjobb klímamentő.

Tanulj számodra új fogalmakat,

hozd magaddal a barátokat!

Óvodás és iskolás csoportok, ne habozzatok,

szeptember 25-ig előzetesen regisztráljatok!

A feladatlapokkal szeptember 30-október 3. között várunk benneteket,

ha szeretnétek részt venni a foglalkozáson, mielőbb jelezzetek!

Október 4-e az Állatok világnapja,

látogassatok el a Festetics Állatparkba!

Csoportok! Érdemes szólni, ha szeretnétek jönni,

hétköznap nektek nem kell a belépőért fizetni!

Hétfőtől csütörtökig 9:00, 11:00, 13:00 és 15:00 órakor kezdődik a móka,

pénteken mindkét helyszínen öntevékeny a látogatás módja!

A +36 30 239 4279 és +36 30 239 9894 számon fogadjuk a jelentkezéseket,

a termeszethaza@bakonyerdo.hu címre pedig várjuk az e-maileket!

Már állítjuk össze az idei évre vonatkozó, játékos feladatot,

szeretettel várunk minden vállalkozó szellemű csapatot!

bezár
„Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért” – minden, amit tudni érdemes egy gyermeknek arról, h
7400 Kaposvár, Bajcsy- Zs. u. 21 (SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpont munkatársai)

Dátum: 2019. október 3. 9:30-tól 12:00-ig

Program leírása (röviden):

A rendezvény indításaként kerül sor az Erdők Háza által szeptemberben kiírt rajzpályázat ünnepélyes díjkiosztójára és kiállítás megnyitóra.

Interaktív és kreatív foglalkozások, valamint szakvezetett kiállítás megtekintések keretében 26 óvodás és közel 80 általános iskoláskorú somogyi gyermekkel ismertetjük meg az erdő fontosabb funkcióit, ezen belül is az erdőtársulások klímavédelmi „szerepét”.

Fotókon, tablókon, filmeken keresztül bemutatjuk az erdészek napi tevékenységét, amellyel folyamatosan növeljük hazánk erdőterületeinek nagyságát.

bezár
Erdei túra csillagászati programmal
Zselici Csillagpark (Zselici Csillagpark)

Erdei gyalogos vezetett túra a Zselici erdőben, a Zselic növény és állatvilágának megismertetésével. Kiegészítő programként a Zselici csillagos égboltot mutatjuk be a Zselici Csillagpark planetáriumában.

bezár
Az őszi erdő, az erdő életszakaszai, az erdész munkája
SEFAG Zrt. Zselici Erdészete, Ropolyi tó és környéke (SEFAG Zrt. Zselici Erdészete)

Program leírása (röviden): Terepi séta  a Ropolyi tó környéki erdőkben. Az őszi erdő jellegzetességei.A különböző korú erdők bemutatása, az erdőfelújításoktól az öreg erdőkig. Az erdész feladatai, munkája a különböző korú erdőkben, előre egyeztetett csoporttal.

 

bezár
04.
Ismerd meg az arborétum és vadaspark faunáját!
Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark (VADEX Mezőföldi Zrt.)

Képes előadás az arborétum és vadaspark állatvilágáról. Előadó: Kovács Norbert, vadaspark vezető-helyettes. A program regisztrációhoz és a belépőjegy megvásárlásához kötött.

Információ és regisztráció: kozjolet1@vadex.hu Regisztráció határideje: szeptember 30., 10.00 óráig.

bezár
A gombák világa - Túra az Ősbükkösben szakvezetéssel
7934 Almamellék, Almamelléki Állami Erdei Vasút GPS: 46.167500 17.888950 (Mecsekerdő Zrt.)

Dátum: 2019. október 4. 10:00

 

Program leírása (röviden):

Az Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében Fodor István gombaszakértővel járjuk be az Ősbükkös körüli erdőket s fedezzük fel ezeket a különleges élőlényeket. Amit megismertünk, hazavihetjük a fényképezőgépünkön. Baráti vagy iskolai csoportok jelentkezését várjuk.

10.00 Indulás kisvonattal Almamellékről Sasrétre

16.00 Visszautazás Almamellékre

Részvételi díj (kisvonatozással együtt): 2.000 Ft/ felnőtt, 1.400 Ft/gyermek

Jelentkezés (elsősorban e-mailen): kikerics@mecsekerdo.hu

+36 30 184 7951, +36 30 663 0997

Határidő: október 1.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1856183594484366/

 

bezár
A Ravazdi Erdei Iskola a városba költözik
Győr, Batthyány Tér (A KAEG Zrt. Ravazdi Erdészete és Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara)

Az ez évi „Erdők Hete” program keretében a Ravazdi Erdészet a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karával közös erdei iskolai foglalkozást tart Győr belvárosában, több általános iskolai osztály számára.

A szervezők a program helyszínéül idén is Győr egyik legszebb terét, a Batthyány Teret választották, mert ez a közterület a legtöbb győri iskola számára gyalogosan is megközelíthető.

Kapcsolódva a rendezvénysorozat jelmondatához, a téren kialakított több állomáson a gyerekek megismerkedhetnek az erdő növény és állatvilágával játékos feladatokat megoldása közben.

A foglalkozások célja a természettel kapcsolatos ismereteik bővítése és az ifjúság környezettudatos viselkedésre nevelése.

 

bezár
Vadak nyomán
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt., Balatonfüredi Erdészet)

Nyomolvasás, trófeaismeret, erdei tájékozódás játékos formában.

 

bezár
Kisvasutazás a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben
Mesztegnyői Erdei Vasút, 8716 Mesztegnyő MEV Állomás (GPS: Észak: 46° 30’ 28,8” kelet: 17°26’ 00,4” (SEFAG Zrt. Nagybajomi Erdészete – Mesztegnyői Erdei Vasút)

Dátum: 2019. 10. 04. 10:00 órakor

Részletek, jelentkezés: erdeivasut@sefag.hu, tel: 30/5490-982

Program leírása (röviden):

Általános iskolás csoportok részére erdő- és vadgazdálkodással, természet- és környezetismerettel kapcsolatos előadás. Az erdei vasút történetének, valamint jelenlegi turisztikai és közjóléti szerepének ismertetése.

Erdei vasutazás a Búsvári kilátóhoz, ahol távcsöves madármegfigyelés várja az érdeklődőket.


bezár
Családi túranapok az Erdők Hete alkalmából
Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola, 2640 Szendehely-Katalinpuszta 034/5 hrsz. (Ipoly Erdő Zrt.)

Családi nap a kirándulóközpontban! Vezetett túrák alkalmával felfedezzük a kirándulóközpont tanösvényeit. Kicsiket és nagyokat egyaránt várunk, mindenki számára könnyen teljesíthető túrákat kínálunk. A programot interaktív méhészeti bemutató is színesíti.

bezár
Gombaismereti túra
Diósjenői Erdei Szabadidőpark, 2643 Diósjenő Erdészet (Ipoly Erdő Zrt.)

 Dátum: 2019. Október 4. 14:00 – 16:00

 Program leírása (röviden):

 Gombaismereti túrára várjuk az érdeklődőket az Erdők Hetén. A könnyű terepen haladó gombaismereti kétórás túrát Székelyné Bognár Eszter gombaszakértő vezeti, aki izgalmas előadásával a kirándulás során a Börzsönyben fellelhető gombák világába kalauzolja az érdeklődőket.

Előzetes regisztráció szükséges az elmenyerdo@gmail.com címen, a részvételi díj: 900 FT felnőtt 700 Ft gyermek.

bezár
Tartamos erdőgazdálkodás és közjólét
Kőszegi-hegység, Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Program rövid leírása: Az Írottkő Natúrpark Egyesület részére előadás az Erdőgazdaság közjóléti tevékenységéről, a környezeti nevelésről, az erdei életközösségek védelméről.

bezár
05.
MEXtrém erdei örömfutás
Mecsextrém Park, 7628 Pécs-Árpádtető GPS: 46.137000 18.253000 (Mecsekerdő Zrt. Mecsextrém Park)

Dátum: 2019. október 5. 9:30

 

Program leírása (röviden):

Idén harmadjára rendezzük meg az élményfutást az árpádtetői erdőrészben, melynek rajt/cél állomása a MEX területén kerül kitűzésre. A résztvevők eltérő távokon nevezhetnek, gondolva kicsikre, nagyokra, hobby- és gyakorlott futókra. A program közös bemelegítéssel indul, a kezdeti lendületben segítségetekre lesz a Mecsextrém Park logójából ismert Nyúl Úr is, aki felvezetőként indítja a mezőnyt!

A kedvezményes parkbelépő mellett minden résztvevő emléklapot kap, emellett távonként az első három befutó külön díjazásban részesül. Gyere és mozduljunk együtt, a cél a mozgás öröme!

Program kezdete: 9.30

Nevezési díj: nincs!

Kedvezményes belépő: a futók részére ezen a napon 50%-os kedvezményes belépőjegyet biztosítunk.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/416204905913224/

bezár
Erdei terep félmaraton
Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdő, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház, Auriga Életmód, Rekreációs és Tömegsport Egyesület)

Dátum: 2019. október 5. (szombat) 10 órától

 

Program leírása (röviden):

A XXIII. Erdők Hete országos rendezvénysorozat szolnoki programjai idén egy aktív eseménnyel zárulnak. A Széchenyi Parkerdő hangulatos ösvényein kerül megrendezésre a 3. őszi terep félmaraton, melyet egyénileg és csapatban is teljesíthetnek a vállalkozó kedvűek.

Részletes információ: https://aurigassk.5mp.eu/web.php?a=aurigassk

bezár
Családi túranapok az Erdők Hete alkalmából
Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola, 2640 Szendehely-Katalinpuszta 034/5 hrsz. (Ipoly Erdő Zrt.)

Családi nap a kirándulóközpontban! Vezetett túrák alkalmával felfedezzük a kirándulóközpont tanösvényeit. Kicsiket és nagyokat egyaránt várunk, mindenki számára könnyen teljesíthető túrákat kínálunk. A programot interaktív méhészeti bemutató is színesíti.

bezár
16.
Erdők Hete a „Dráva Völgyében”
Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyakorlati oktató bázisa, Barcs- (Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma SEFAG Zrt. Barc)

1. program:

Séta a kastélyparkban, állomásokon az erdők élővilágának és az erdőben végzett munkák bemutatása (lepkék, rovarok, gombák, lágyszárú növények, erdők állatai, vadásztrófeák, csemetetermesztés, íjászat, motorfűrészes munkák, erdőgazdálkodás gépei, madárgyűrűzés, madáretetés, fakitermelés, természetvédelem, méhészet, erdei mellékhaszonvétel, természetfotózás, erdőgazdálkodás, vizek világa).

2. program:

Séta a rigóci halastavakhoz, madármegfigyelés, ismerkedés az erdők növényvilágával.

3. program:

Kézműves foglalkozás (levélnyomat készítés, termésbáb, csuhéfonás).

4. program:

Játékos sportfoglalkozás azok számára, akik nem kívánnak az előző programokon részt venni.

bezár
17.
Erdők Hete a „Dráva Völgyében”
Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyakorlati oktató bázisa, Barcs- (Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma SEFAG Zrt. Barc)

1. program:

Séta a kastélyparkban, állomásokon az erdők élővilágának és az erdőben végzett munkák bemutatása (lepkék, rovarok, gombák, lágyszárú növények, erdők állatai, vadásztrófeák, csemetetermesztés, íjászat, motorfűrészes munkák, erdőgazdálkodás gépei, madárgyűrűzés, madáretetés, fakitermelés, természetvédelem, méhészet, erdei mellékhaszonvétel, természetfotózás, erdőgazdálkodás, vizek világa).

2. program:

Séta a rigóci halastavakhoz, madármegfigyelés, ismerkedés az erdők növényvilágával.

3. program:

Kézműves foglalkozás (levélnyomat készítés, termésbáb, csuhéfonás).

4. program:

Játékos sportfoglalkozás azok számára, akik nem kívánnak az előző programokon részt venni.

bezár

Téma 2019

Az idei a XXIII. Erdők Hete, amelynek jelmondata –„Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért!” – az erdők szerepe kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harcban.


Logó Erdők Hete 2019

A 2019-es Erdők Hete logóért ide kattintson.

 

Sajtóanyagok

„Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért!”

Hamarosan kezdődik a „XXIII. Erdők Hete”

Országos rendezvénysorozat - 

------------------------------------

„A növekvő erdők nyomában”

Elkezdődött a "XXII. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

„Közös kincsünk az erdő!”

Elkezdődött a "XXI. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

„Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Elkezdődött a "XX. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

Hamarosan kezdődik a „XX. Erdők Hete”

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

A XIX. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2015. szeptember 28., Csömödér- Zakatoló Erdei Iskola, ZALAERDŐ Zrt.

------------------------------------

A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2014. szeptember 27., Fehérvárcsurgó - Gaja-völgyi Tájcentrum, VADEX Zrt.

------------------------------------

A XVII. Erdők Hete programsorozat sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Budapest, 2013. szeptember 26.

Országos Erdészeti Egyesület