A kezdetektől

Kukk

● Az I. Erdők Hete 1997-ben a „Tegyünk együtt többet erdeinkért!” felhívással fordult az erdőben dolgozó erdészekhez és az erdőt kedvelő támogatókhoz. Az akció célja volt, hogy megértessük, nem az erdésztől kell félteni az erdőt, mert az erdész az erdő gondozója.

● 1998-ban, a II. Erdők Hetét az „Erdészet és társadalom” témakörben szervezték.
● A III. Erdők Hete létjogosultságát és az erdészek közönségkapcsolati törekvéseit ismerte el a Magyar Tudományos Akadémia azzal, hogy 1999. szeptember 27-én budapesti székházában tarthattuk az országos megnyitó rendezvényt, „Az erdő és az ember” címmel.
● A millenniumi IV. Erdők Hetét 2000-ben szerveztük, melynek sajtótájékoztatóját a Vajdahunyad Várban, a Mezőgazdasági Múzeum Erdészeti Kiállítási helységében tartottuk 2000. október 24-én.
● 2001-ben Budapesten az Erdészeti Információs Központban ismertettük az V. Erdők Hete rendezvénysorozat programját, melynek az „Erdei szemetelés felszámolása” állt a középpontjában.
● Felsőtárkányban, 2002. október 3-4-én rendeztük a VI. Erdők Hete megnyitójaként az „Erdészeti Erdei Iskolák az erdőgazdálkodás – természetvédelem - társadalom szolgálatában” című konferenciát, melyet az Egererdő Rt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezett, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával. A konferencia célja volt, hogy az erdészet és a természetvédelem között erősítsük az együttműködést és az erdészeti erdei iskolák szerepvállalásával, a pedagógusok segítségével közvetítsük a közös célokat a társadalom felé.
● A VII. Erdők Hete megnyitóját 2003. október 3-án, a Parlament Felsőházi Üléstermében, „Erdészeti nyílt nap” keretében tartottuk, melyet a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága és Erdészeti Albizottsága, az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen szervezett. Ez alkalomból a Parlamentben adtuk át a Kárpát-medencei gyerekek között általunk meghirdetett művészeti verseny győzteseinek a díjakat. Az ünnepségen több mint kétszáz gyerek, szülő és pedagógus vett részt, a háromszáz erdész jelenlétében.
● A VIII. Erdők Hete nyitórendezvényét 2004. szeptember 16-án Pilis településen, az Erdőszöv Magánerdészeti Rt. telephelyén rendeztük, ahol a magánerdők szerepének fontossága volt a kiemelt téma.
● A IX. Erdők Hete 2005. szeptember 29-ei megnyitó rendezvénye Miskolc mellett, az Északerdő Zrt. szervezésében valósult meg. A Csanyiki – Csemete Hátizsákos Erdészeti Erdei Iskolát egy régi erdészház felújításával alakították ki és avatták föl a Csanyik-völgyben.
● A X. Erdők Hete országos megnyitójára 2006. szeptember 20-22-én, a Soproni Gyermek és Ifjúsági Táborban, az Erdők Házában került sor, az I. Európai Erdőpedagógiai Találkozó alkalmával.
● 2007. október 1-jén az Európai-regionális Biomassza Napok keretében nyitották meg a XI. Erdők Hete rendezvénysorozatot. A téma ismét az erdei szemét felszámolása volt. Két üzenetet is megfogalmaztak a szervezők: „Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben és csak az emlékeidet vidd haza”, illetve „Vidd magaddal a szemetedet, energiát takarítasz meg!”. Az üzeneteket szórólapon, matricán jelenítették meg, és az erdészeti erdei iskolák diákjai, pedagógusai között osztották szét.
● A XII. Erdők Hete rendezvénysorozat 2008. évi rendezvényei kapcsolódtak az első alkalommal meghirdetett Európai Erdők Hete országos rendezvénysorozathoz, melyet a kormány részéről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint annak Természeti Erőforrások Főosztálya koordinált. A rendezvénysorozatot az állami erdőgazdasági társaságok és az OEE Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya tagjai szervezték, melynek fő témája a folyamatos erdőborítás, a fenntartható erdőgazdálkodás; a fa, mint a legrégebbi megújítható nyersanyag. Szakosztályunk kiemelt összejövetelét a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdei Művelődés Háza  Természet- és Erdővédelmi Tábora és a Mogyoróhegyi Erdei Iskolája 20 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségén tartotta 2008. október 20-án.
● A XIII. Erdők Hete rendezvénysorozatot 2009. 10. 18-23. között rendezte az Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály. A hét üzenete: Az ember és az erdő harmóniája.Árokparton
● A XIV. Erdők Hete megnyitójára az Országház Felsőházi Üléstermében, 2010. október 8-án került sor,„Erdészeti erőforrások a Kárpát-medencében” címmel Erdészeti Nyílt Nap keretében. 2010 a Biodiverzitás éve volt, így ehhez kapcsolódóan a rendezvénysorozat fő témája: „Az erdők szerepe a biológiai sokféleség védelmében és fenntartásában”.
● A XV. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitó eseményét 2011. szeptember 30-án, a Nógrád megyei Katalinpusztán tartották, ahol átadták a nagyközönségnek az Ipoly Erdő Zrt. európai uniós támogatással megvalósított legújabb ökoturisztikai fejlesztéseit. A hét jelmondata: „Az erdő, a fa nemzeti vagyon” volt. A programsorozat mintegy ötven helyszínén több mint tizenötezren vettek részt.
● A XVI. Erdők Hete időpontjaként 2012. október 1. és 7. közötti hetet jelölte meg a vidékfejlesztési miniszter, melynek jelmondata: „Fedezd fel az erdőt az erdésszel!” A rendezvénysorozat három kiemelt témát állított a figyelem középpontjába. Ezek az erdőgazdálkodás munkahelyteremtő szerepe, a magyar erdők részesedése az európai természeti örökségből és a fának, mint megújuló energiaforrásnak a fontossága.
● A XVI. Erdők Hete nyitórendezvénye szeptember 28-án, Napkoron, a Harangodi Erdészeti Erdei Iskolában volt, együtt a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének éves nagyrendezvényével. Az országban összesen 100 helyszínen és eseményen több tízezer látogató találkozott az Erdők Hete kiemelt üzeneteivel.

● A XVII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2013. szeptember 27-én a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskola 10 éves jubileumával összekötve Kecskeméten került megrendezésre, a programsorozat záró rendezvénye október 05-én Visegrádon volt a Madas László Erdészeti Erdei Iskola 25 éves jubileumával egybekötve. Az erdők közjóléti, turisztikai szolgáltatásainak bemutatása köré épültek a hét programjai.

  • A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvénye 2014. szeptember 29-én a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban került megrendezésre. A 11 éve a Mátrából induló kezdeményezés után most először rendeztek „Muzsikál az erdő” programot a Dunántúlon. A nyitórendezvény, amely egyben a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” programja is, az egész család számára kínált változatos programokat. Az Erdők Hetét az állatok világnapja zárta a Csanyikban, ahol az erdő élőlényeivel ismerkedhettek meg közelebbről a gyerekek.
  • A XIX. Erdők Hete nyitórendezvénye 2015. szeptember 28-án, a Zala megyei Csömödéren került megrendezésre. Témája a fenntartható erdőgazdálkodás megismertetése volt a nagyközönséggel. A Körösök mentén a muzsika hangjai is felcsendültek az erdőben, de volt erdészeti nyílt nap, arborétumi séta és az éjszakai égbolt csillagaival is megismerkedhettek az érdeklődők. Országszerte több mint 150 programmal várták a szervezők az érdeklődőket.

  

Programok 2021

A XXV. Erdők Hete rendezvénysorozat időpontja: 2021. október 04-10. Úton

 2021. Szeptember
29.
Rendhagyó ötórai beszélgetés
Mecsekerdő Zrt. Központ; Pécs, Rét u. 8 (Mecsekerdő Zrt., Mecsek Egyesület, Baranya Megyei Természetbarát Szövetség)

 Előadás az erdészek szerepéről az erdők életében és a klímaváltozás elleni harcban

Dátum: 2021. szeptember 29. szerda 17.00 óra

Program leírása (röviden):

A XXV. Erdők Hete országos rendezvénysorozat keretében egy érdekes előadással várjuk az érdeklődőket a Mecsek Egyesülettel és a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség Természetbarátok Klubjával közösen.

"Erdők és erdészek” címmel hallgathatunk előadást a Mecsekerdő Központjában.

Előadó: Scheitler Adrienn

bezár
2021. Október
01.
„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében
Gyula – Csigakert, Gyula – Városerdő (Muzsikál az Erdő Alapítvány, OEE Gyulai HCS, Mátrafüredi HCS)

2021. október 1-3-a között Gyula térségében várja az érdeklődőket a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvény, melynek pénteki rendezvénynapja Gyulán, a Csigakert tölgyfamatuzsálemei között, a szombati programjai Gyula – Városerdő tölgy-kőris-szil erdejében, a vasárnapi rendezvénye pedig a tavalyi kényszerű kihagyása után ismét határon túl, Nagyvárad közelében, Püspökfürdőn, a „csodabogyós” erdőben valósul meg.

Részletes információt megtalálják a www.muzsikalazerdo.hu honlapun.

   „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!

bezár
02.
Őszi kikerics túra
Sasrét, Kikerics Erdészeti Erdei Iskola (Mecsekerdő Zrt.)

Dátum: 2021. október 2. szombat 10.00 – 13.00 óra

Program leírása (röviden):

Sasrét egyik gyönyörű kirándulóhelye a tiszta és bővizű Jámborka forrás, ahonnan tág panoráma nyílik a környező erdőkre. Az őt körbeölelő rét illatozik a sok gyógynövénytől. Néhány fontosabbat közülük alaposabban is megvizsgálunk. A megismert, gyógyító füvekből minden résztvevő vihet haza a kosárkájában. Külön megcsodáljuk a kolhicin tartalmú, ősszel nyíló kikericset is, ami fogyasztásra viszont nem ajánlott.

Útvonal: Sasréti rét – Jámborka-forrás – Sasrét 

Jellege: körtúra

A túra hossza: 5 km

További részletek: https://hu-hu.facebook.com/mecsekerdo

bezár
04.
Erdők Hete – „Egészséges erdő, egészséges jövő”
„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei Iskola, Miskolc és Fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskola, (ÉSZAKERDŐ Zrt.)

Program rövid leírása: 

Erdőgazdálkodási ismeretterjesztő óriás társasjátékok.

„Egészséges erdő, egészséges jövő” - tanösvény túra.

Fából, kőből díszítmények.

„Mi fán terem? - különleges és ehető termésekről.

bezár
Hazai nagyvad fajaink
Budakeszi Vadaspark (2092, Budakeszi, Hrsz: 0210/12) (Budakeszi Vadaspark /Csordás Brigitta)

A foglalkozás egy óra időtartalmú, mely alatt egy nagy séta keretében megismerkedünk a hazai erdők élővilágával, nagyvad fajainkkal.  Az erdei környezetben  szinte testközelbe kerülhetünk szarvasokkal, vaddisznókkal, medvével és farkasokkal. A program minden korosztálynak ajánlott. A foglalkozás lezárása képpen dámszarvasokat és muflonokat lehet simogatni és kézből etetni.  A foglalkozás regisztrációhoz kötött: csordas.brigitta@bkvp.hu

bezár
Erdők hete – online játék
Budakeszi Vadaspark Facebook oldal, Budakeszi Vadaspark honlap /Tudástár (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark/Csordás Brigitta)

Dátum: 2021. október 4 – 10.

Program leírása (röviden):

 Kihasználva a gyerekek internetes érdeklődését online játékot indítunk, melyben az alsó tagozatos általános iskolai korosztályt szólítjuk meg. A játékok célja az erdő ismeretének elmélyítése, megújuló energiaforrásként való megismerése. A játékok letölthető formában kerülnek fel, így önállóan, vagy az osztállyal együtt is feldolgozhatóak.

A játékkal egyidőben tudományos olvasnivalót is kínálunk az említett korosztálynak, melyet a Budakeszi Vadaspark honlapjának tudástárában találnak meg.

bezár
Az erdő és az ember, erdei növények és állatok, az erdész hivatás
Általános Iskola, Óvoda, Nova, Csesztreg (Zalaerdő Zrt., Lenti Erdészet)

Dátum: egyéni megbeszélés alapján az intézményekkel

Program leírása: Az erdész hivatás bemutatása, erdei életközösség, tartamosság, az erdő fejlődése a csemetétől a fakitermelésig. Előadók: Németh József, Stefanich Péter.

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: 3,1 kilométeres túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36308359344

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Domján Marcell +36306524430

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás bemutatása tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó +36309338851.

bezár
Mit rejt az őszi erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó +36309338851

bezár
Erdőpedagógiai foglalkozás
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Rinyabesenyő (SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola)

 Program leírása: erdőgazdálkodás bemutatása, az erdész feladata, fenntartható fejlődés, terepi foglakozás (növény és fafaj ismeret)

 

bezár
„Erdők és erdészek”
Ugod-Huszárokelőpuszta (Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása:

Egy-egy napon óvodások látogatnak erdei iskolánkba, hogy megismerkedjenek az erdővel, az erdő élővilágával. Erdei séta során hangolódunk, terméseket gyűjtünk. Megfigyeléseket végzünk, miképp változik a szép zöld erdő, egyre színesebbé.

bezár
Madárvédelmi Program folytatása
Szarvaskő (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. 2020-ban elkezdte Madárvédelmi Programját a Mátrafüredi Erdészet területén, melyet 2021-ben folytat az Egri Erdészethez tartozó Szarvaskő község állami erdeiben.

bezár
Erdészeti Erdei Iskola tematikus túrák
Szilvásvárad, Mátrafüred, Tar-Fenyvespuszta (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskolái szeretettel várnak minden érdeklődő csoportot, akik az erdőben, azaz az égig érő tanteremben szeretnének többet megtudni a természetről és az erdész szakmáról.

 

bezár
Erdő-benéző tanóra
Eger, Pásztorvölgyi Általános Iskola (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai Erdőbe-néző interaktív órákon viszik közelebb az erdőt az iskola tanulóihoz

bezár
Az erdész nyomában
Csévharaszt, Pótharaszti Sétaerdő (NEFAG Zrt. Monori Erdészete)

Program leírása (röviden):

Általános iskolás osztályok fogadása a Pótharaszti erdőben. Az erdészek munkájának bemutatása különböző korú faállományokban.

bezár
Erdei Manó Napok
Kaszói Kirándulóközpont, Ökocentrum (KASZÓ Zrt.)

Program leírása (röviden): A Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolába érkező gyerekek bebarangolhatják a Lombkorona Tanösvényt, majd ellátogathatnak a Kaszói Vadasparkhoz, majd az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.

 

bezár
Közösségi akció 2021 – faölelés, rajzolás
Debrecen és az egész ország (NIMRÓD Kerek-Erdő Egyesület)

Dátum: 2021. október 4-10.

Program leírása (röviden):

A Nagyerdő Hete keretében: Közösségi akció 2021 - flashmob - faölelés, rajzolás.

"Készíts fényképet a faölelésedről, és/vagy rajzolj le egy fát, egy falevelet és oszd meg a saját közösségi oldaladon (instagram, facebook ...) a Nagyerdő felirattal.”

 Képek a korábbi faölelési akciókról: https://kerek-erdo.hu/galeria?page=2

 További információ: https://kerek-erdo.hu/hirek

 Egyesületünk céljait az alábbi gondolat fejezi ki legjobban:

„Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.”. (Kaán Károly)

bezár
Erdők hete a Pákozdi Pagonyban
Pákozdi Pagony (VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.)

Program leírása (röviden):

Az „Erdők hete” programsorozat keretében lehetősége nyílik az érdeklődőknek megismerkedni a Pákozdi Pagony erdeivel, az ott található erdei tanösvénnyel és a pagony lakóival is. Az idei Erdők hete témája az „Erdők és erdészek”, üzenete az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma.

Találkozó: 2021.10.04. 9:00 Pákozdi Pagony bejárat

bezár
05.
Erdők Hete – „Egészséges erdő, egészséges jövő”
„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei Iskola, Miskolc és Fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskola, (ÉSZAKERDŐ Zrt.)

Program rövid leírása:

Erdőgazdálkodási ismeretterjesztő óriás társasjátékok.

„Egészséges erdő, egészséges jövő” - tanösvény túra.

Fából, kőből díszítmények.

„Mi fán terem? - különleges és ehető termésekről.

bezár
Vezetett túra az Alsóerdei Madárerdő tanösvényen
Nagykanizsa Alsóerdő (Zalaerdő Zrt., Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: A Csónakázó-tó szomszédságában létesített erdei tanösvény megtekintése, amely magában foglalja az erdei életközösség ismertetését, különös tekintettel a területen található növény és madárfajokra. Időtartama kb. 30-60 perc, amely során mintegy 1,5 kilométert sétálnak a résztvevők. Előzetes egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségen: Nyirádi Ivett +36302944385, nyiradi.ivett@zalaerdo.hu

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: 3,1 kilométeres túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36308359344

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Domján Marcell +36306524430

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás bemutatása tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk.

Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó +36309338851.

bezár
Mit rejt az őszi erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó +36309338851

bezár
Erdei séták az Agostyáni Arborétumban
Tata-Agostyán (47.657327, 18.415037) (Vérteserdő Zrt., Agostyáni Arborétum)

Dátum: 2021.10.05. 14:00-tól

Program leírása (röviden):

Erdők hete az Agostyáni Arborétumban: Tegyünk egy közös sétát a Gerecse gyöngyszemében, ahol az őszi erdő színkavalkádja elvarázsol! Ingyenes szakvezetések: 2021. 10.05. és 10.07. 14:00-tól.

A részvétel regisztrációhoz kötött: ruff.tunde@verteserdo.hu

Jelentkezési határidő: 2021.10.03. 18:00-ig

A program minimum 10 főtől indul. Belépésnél az arborétum aktuális jegyárai érvényesek: www.verteserdo.hu

bezár
Erdei túra a Zselici Csillagparkban
Zselici Csillagpark (SEFAG Zrt. Zselici Csillagpark)

Program leírása (röviden):

4 km-es erdei gyalogtúra során a résztvevők megismerkedhetnek a Zselic növény és állatvilágával.

bezár
Erdőpedagógiai foglalkozás
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Rinyabesenyő (SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása (röviden): erdőgazdálkodás bemutatása, az erdész feladata, fenntartható fejlődés, terepi foglakozás (növény és fafaj ismeret)

 

bezár
Erdőpedagógiai foglalkozás
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Rinyabesenyő (SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: erdőgazdálkodás bemutatása, az erdész feladata, fenntartható fejlődés, terepi foglakozás (növény és fafaj ismeret)

bezár
Erdőgazdálkodás a Kőszegi -hegységben
Kőszegi-hegység, Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Program leírása:

 A szervezett programon a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola három osztálya vesz részt három egymást követő napon.

A foglalkozás során megismerkednek a diákok az erdő fogalmával, az erdőgazdálkodással, az erdő és ember kapcsolatával. Tájékoztatást kapnak arról, milyen szabályok szerint történik az erdei haszonvétel, mióta szabályozzuk, kik voltak a Stájer-házak korábbi lakói?

A Stájer-házak története egyben az erdőgazdálkodás kialakulásának története is a Kőszegi-hegységben.

Bemutatjuk a korábbi és a jelenlegi erdőgazdálkodást, az erdészek munkáját.

bezár
„Erdők és erdészek”
Ugod-Huszárokelőpuszta (Bakonyerdő Zrt. Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása:

 Egy-egy napon óvodások látogatnak erdei iskolánkba, hogy megismerkedjenek az erdővel, az erdő élővilágával. Erdei séta során hangolódunk, terméseket gyűjtünk. Megfigyeléseket végzünk, miképp változik a szép zöld erdő, egyre színesebbé.

bezár
Erdei séta a Bucka barangoló tanösvényen
Bucka Barangoló tanösvény (Győr) (Bozsanitz Zsolt – kerületvezető erdész)

Program leírása (röviden):

A programon a Kisalföldi homokpuszta helyreállításáról és az erdészek feladatairól lesz szó. Részt vesznek a Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola tanulói.

bezár
Az erdész munkája: az arborétum megteremtése és fenntartása; játékos felfedezések az arborétum látni
Kecskeméti Arborétum; Kecskemét, Nyíri út 48. (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.)

Célcsoport: óvodások, kisiskolások (előre bejelentkezett csoportokat várunk)

Időtartam: kb. 1,5 óra

 Program leírása:

Az erdész változatos munkájának bemutatása, az ősz jellegzetességei kapcsán vadgyümölcskóstoló, éneklés, az őszi erdő megcsodálása az új kilátó tetejéről, ismerkedés őshonos és egzotikus növényekkel.

bezár
Erdészeti Erdei Iskola tematikus túrák
Szilvásvárad, Mátrafüred, Tar-Fenyvespuszta (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskolái szeretettel várnak minden érdeklődő csoportot, akik az erdőben, azaz az égig érő tanteremben szeretnének többet megtudni a természetről és az erdész szakmáról.

 

bezár
Erdő-benéző tanóra
Eger, Pásztorvölgyi Általános Iskola (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai Erdőbe-néző interaktív órákon viszik közelebb az erdőt az iskola tanulóihoz

bezár
Erdők az ország közepén
Pusztavacs Parkerdő (NEFAG Zrt. Pusztavacsi Erdészet)

Dátum: 2021. október 5. 13:00

 Program leírása (röviden):

Gyülekező a Pusztavacsi Parkerdőnél, majd egy kb. 2 km-es túra a Pusztavacsi erdőben, amely során a túra vezetője a „vacsi” erdők történetén keresztül beszél az erdőtelepítés és az alföldfásítás jelentőségéről. Bemutatja az útba eső faállományokat ill. azt, hogy milyen munkálatokat végeznek az erdészek az erdő védelme érdekében. 10-14 éves korosztály részére ajánlott.

bezár
„ Erdészek, az erdők gondozói”- erdőpedagógiai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok)

Program leírása (röviden):

A gyerekek játékos formában nyerhetnek betekintést az erdészek sokrétű munkájába és az őszi erdő életébe. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu

bezár
Erdei Manó Napok
Kaszói Kirándulóközpont, Ökocentrum (KASZÓ Zrt.)

Program leírása (röviden): A Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolába érkező gyerekek bebarangolhatják a Lombkorona Tanösvényt, majd ellátogathatnak a Kaszói Vadasparkhoz, majd az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.

 

bezár
Erdők hete a Gaja-völgyben
Fehérvárcsurgó, Gaja-völgy (VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.)

Találkozó: 2021.10.05. 8:00 Főbejárat, parkoló

Program leírása (röviden):

Az „Erdők hete” programsorozat keretében lehetősége nyílik az érdeklődőknek megismerkedni a Gaja patak által vájt szurdok erdeivel, az ott található erdei tanösvénnyel és a Gaja-patak által táplált változatos erdei környezet lakóival is. Az idei Erdők hete témája az „Erdők és erdészek”, üzenete az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma.

bezár
06.
Erdők Hete – „Egészséges erdő, egészséges jövő”
„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei Iskola, Miskolc és Fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskola, (ÉSZAKERDŐ Zrt.)

 Erdőgazdálkodási ismeretterjesztő óriás társasjátékok.

„Egészséges erdő, egészséges jövő” - tanösvény túra.

Fából, kőből díszítmények.

„Mi fán terem? - különleges és ehető termésekről.

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás bemutatása tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk.

Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó +36309338851.

bezár
Mit rejt az őszi erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: Erdei séta és játékok a Lenti Parkerdőben, ahol közösen fedezhetjük fel az őszi erdő szépségeit és kincseit. Előzetes egyeztetés alapján várunk óvodás és iskolás csoportokat. Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó +36309338851

bezár
Erdei túra a Zselici Csillagparkban
Zselici Csillagpark (SEFAG Zrt. Zselici Csillagpark)

Program leírása (röviden):

4 km-es erdei gyalogtúra során a résztvevők megismerkedhetnek a Zselic növény és állatvilágával.

bezár
Erdőpedagógiai foglalkozás
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Rinyabesenyő (SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: erdőgazdálkodás bemutatása, az erdész feladata, fenntartható fejlődés, terepi foglakozás (növény és fafaj ismeret)

bezár
Erdők Hete program a Deseda Arborétumban
Deseda Arborétum, Kaposvár-Kaposfüred. (SEFAG Zrt. Kaposvári Erdészet)

Program leírása:

Séta az arborétumban, íjászkodás, erdei bemutató erdész kollégák vezetésével.

bezár
„Erdők és erdészek” – interaktív kiállítás megtekintése erdész szakvezetésével
7400. Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 21. (SEFAG Zrt. Erdők Háza Látogatóközpont,)

Időpont:  9:30-tól 12:00-ig

 Program leírása:  Az erdészek gondos szakmai munkája az  erdő fenntarthatóságáért, klímavédelemben betöltött szerepéért; a fa, mint megújítható energiaforrás, stb - interaktív kiállítás megtekintése, "barangolás az erdei életközösségben", vagyis a látogatóközpontban.

bezár
Október 6-i Megemlékezés a Nyíri-erdőben
Kecskemét-Hetényegyháza, Nyíri-erdő, Szent Hubertus Parkerdő, Aradi vértanúk emlékhelye (Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.)

Időtartam: kb. 1,5 óra; 17 óra

Program leírása:

Műsor, koszorúzás, gyertyagyújtás.

Megemlékező beszédet mond: Nyitray András, a kuratórium elnöke

Közreműködők:

Bimbó Brigitta ének, Bunyik Tamás (Pótszék Társulat) vers, Kecskeméti Vásárhelyi Pál Ált. Isk. és AMI Móricz Zsigmond Általános Iskolája tanulói, Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület, Szabó Sándor tárogató

bezár
Szilvásvárad, Mátrafüred, Tar-Fenyvespuszta
Szilvásvárad, Mátrafüred, Tar-Fenyvespuszta (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskolái szeretettel várnak minden érdeklődő csoportot, akik az erdőben, azaz az égig érő tanteremben szeretnének többet megtudni a természetről és az erdész szakmáról.

bezár
Erdő-benéző tanóra
Eger, Pásztorvölgyi Általános Iskola (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai Erdőbe-néző interaktív órákon viszik közelebb az erdőt az iskola tanulóihoz

bezár
„ Erdészek, az erdők gondozói”- erdőpedagógiai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok)

Program leírása (röviden):

A gyerekek játékos formában nyerhetnek betekintést az erdészek sokrétű munkájába és az őszi erdő életébe. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu

bezár
Erdei Manó Napok
Kaszói Kirándulóközpont, Ökocentrum (KASZÓ Zrt.)

Program leírása (röviden): A Vadász Göri Erdészeti Erdei Iskolába érkező gyerekek bebarangolhatják a Lombkorona Tanösvényt, majd ellátogathatnak a Kaszói Vadasparkhoz, majd az erdő kincseit felhasználva kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.

 

bezár
Erdőgazdálkodás a Kőszegi -hegységben
Kőszegi-hegység, Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Program leírása (röviden):

 

A szervezett programon a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola három osztálya vesz részt három egymást követő napon.

A foglalkozás során megismerkednek a diákok az erdő fogalmával, az erdőgazdálkodással, az erdő és ember kapcsolatával. Tájékoztatást kapnak arról, milyen szabályok szerint történik az erdei haszonvétel, mióta szabályozzuk, kik voltak a Stájer-házak korábbi lakói?

A Stájer-házak története egyben az erdőgazdálkodás kialakulásának története is a Kőszegi-hegységben.

Bemutatjuk a korábbi és a jelenlegi erdőgazdálkodást, az erdészek munkáját.

bezár
Erdők hete a Sárvíz-völgyében
Soponya, Sárvíz-völgye Ökoturisztikai Központ (VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.)

Program leírása (röviden):

Az „Erdők hete” programsorozat keretében lehetősége nyílik az érdeklődőknek megismerkedni a Sárvíz-völgye erdeivel, a környék egyedülálló vizes élőhelyeivel és a soponyai Ökocentrum állatbemutatóinak lakóival is. Az idei Erdők hete témája az „Erdők és erdészek”, üzenete az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma.

 

bezár
07.
Erdők Hete – „Egészséges erdő, egészséges jövő”
„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei Iskola, Miskolc és Fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskola, (ÉSZAKERDŐ Zrt.)

 Erdőgazdálkodási ismeretterjesztő óriás társasjátékok.

„Egészséges erdő, egészséges jövő” - tanösvény túra.

Fából, kőből díszítmények.

„Mi fán terem? - különleges és ehető termésekről.

bezár
Hazai nagyvad fajaink
Budakeszi Vadaspark (2092, Budakeszi, Hrsz: 0210/12) (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark/Csordás Brigitta)

A foglalkozás egy óra időtartalmú, mely alatt egy nagy séta keretében megismerkedünk a hazai erdők élővilágával, nagyvad fajainkkal.  Az erdei környezetben  szinte testközelbe kerülhetünk szarvasokkal, vaddisznókkal, medvével és farkasokkal. A program minden korosztálynak ajánlott. A foglalkozás lezárása képpen dámszarvasokat és muflonokat lehet simogatni és kézből etetni.  A foglalkozás regisztrációhoz kötött: csordas.brigitta@bkvp.hu

bezár
Kirándulás erdei vasúttal
Lenti és környéke (Zalaerdő Zrt., Lenti (Lukács István) és Bánokszentgyörgyi Erdészet (CSÁEV))

Program leírása: A zajdai erdőtömb meglátogatása, erdei életközösség bemutatása, gombaszedés, vadmegfigyelés, az erdő fejlődése a csemetétől a fakitermelésig, fenntartható erdőgazdálkodás. Előzetes jelentkezés: +3692551910.

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: 3,1 kilométeres túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36308359344

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Domján Marcell +36306524430

bezár
Göcsej kincsei, az erdő és a fa
Lenti, Csömödéri Állami Erdei Vasút megálló (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: A „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítás bemutatása tárlatvezetéssel. Előzetes egyeztetés alapján óvodás és iskolás csoportokat várunk.

Jelentkezés: Molnárné Vitális Anikó +36309338851.

bezár
Mit rejt az őszi erdő?
Lenti Parkerdő, Vadvirág tanösvény (Zalaerdő Zrt., Zakatoló Erdészeti Erdei Iskola)
bezár
Erdei séták az Agostyáni Arborétumban
Tata-Agostyán (47.657327, 18.415037) (Vérteserdő Zrt., Agostyáni Arborétum)

Dátum: 2021.10.07. 14:00-tól

Program leírása (röviden):

Erdők hete az Agostyáni Arborétumban: Tegyünk egy közös sétát a Gerecse gyöngyszemében, ahol az őszi erdő színkavalkádja elvarázsol! Ingyenes szakvezetések: 2021. 10.05. és 10.07. 14:00-tól.

A részvétel regisztrációhoz kötött: ruff.tunde@verteserdo.hu

Jelentkezési határidő: 2021.10.03. 18:00-ig

A program minimum 10 főtől indul. Belépésnél az arborétum aktuális jegyárai érvényesek: www.verteserdo.hu

bezár
Erdei túra a Zselici Csillagparkban
Zselici Csillagpark (SEFAG Zrt. Zselici Csillagpark)

Program leírása (röviden):

4 km-es erdei gyalogtúra során a résztvevők megismerkedhetnek a Zselic növény és állatvilágával.

bezár
Erdőpedagógiai foglalkozás
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Rinyabesenyő (SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: erdőgazdálkodás bemutatása, az erdész feladata, fenntartható fejlődés, terepi foglakozás (növény és fafaj ismeret)

bezár
Erdészeti Erdei Iskola tematikus túrák
Szilvásvárad, Mátrafüred, Tar-Fenyvespuszta (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskolái szeretettel várnak minden érdeklődő csoportot, akik az erdőben, azaz az égig érő tanteremben szeretnének többet megtudni a természetről és az erdész szakmáról.

bezár
Erdő-benéző tanóra
Eger, Pásztorvölgyi Általános Iskola (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai Erdőbe-néző interaktív órákon viszik közelebb az erdőt az iskola tanulóihoz

bezár
„ Erdészek, az erdők gondozói”- erdőpedagógiai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok)

Program leírása (röviden):

A gyerekek játékos formában nyerhetnek betekintést az erdészek sokrétű munkájába és az őszi erdő életébe. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu

bezár
„A természet 30 pillanata” fényképkiállítás megnyitó
NEFAG Zrt. Tiszaigari Arborétum (NEFAG Zrt. )

Program leírása (röviden):

A kiállítás Pintér Zsuzsanna természetfotós alkotásait mutatja be, megtekinthető az arborétum nyitvatartási idejében. A kiállítást megnyitja Jakab Tibor. Érdeklődés és bejelentkezés: Blaskó Mihály, 20/ 382 9563

bezár
Történelmi örökségünk az agarászat
Debrecen, Nagyerdei Kultúrpark (Debreceni Állatkert és Vidámpark) (NIMRÓD Kerek-Erdő Egyesület)

Program leírása (röviden):

„Fenntartható élővilág - Történelmi örökségünk az agarászat

A Nagyerdő Hete 2021 keretében Nagyerdei Kultúrpark területén, az erdő ölében, október 7-én (csütörtökön) 10 órától kezdődik a magyar agarak bemutatása és futtatása. Az agarak űzni fogják a nyúlbőrt, az Egyesület pedig válaszol szinte minden felmerülő kérdésre - az erdővel kapcsolatban is.

Mindenkit nagy szeretettel várunk agárral vagy csupán agár felől érdeklődve!

Gyertek minél többen! Legyen ismét egy vidám napunk az agarak társaságában, a debreceni Nagyerdőben!”

 További információ az agarászatról: https://kerek-erdo.hu/agaraszat

bezár
Erdőgazdálkodás a Kőszegi -hegységben
Kőszegi-hegység, Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Program leírása (röviden):

 

A szervezett programon a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola három osztálya vesz részt három egymást követő napon.

A foglalkozás során megismerkednek a diákok az erdő fogalmával, az erdőgazdálkodással, az erdő és ember kapcsolatával. Tájékoztatást kapnak arról, milyen szabályok szerint történik az erdei haszonvétel, mióta szabályozzuk, kik voltak a Stájer-házak korábbi lakói?

A Stájer-házak története egyben az erdőgazdálkodás kialakulásának története is a Kőszegi-hegységben.

Bemutatjuk a korábbi és a jelenlegi erdőgazdálkodást, az erdészek munkáját.

bezár
Erdők hete a Nagy-szigeten
Adony, Nagy-sziget (VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.)

Program leírása (röviden):

Az „Erdők hete” programsorozat keretében lehetősége nyílik az érdeklődőknek megismerkedni a Duna ártéri erdeivel, a az adonyi Nagy-sziget különleges természeti adottságaival, valamint növény- és állatvilágával is. Az idei Erdők hete témája az „Erdők és erdészek”, üzenete az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma.

bezár
08.
Erdők Hete – „Egészséges erdő, egészséges jövő”
„Csanyiki Erdőház” Erdészeti Erdei Iskola, Miskolc és Fónagysági Bagoly-Vár Erdészeti Erdei Iskola, (ÉSZAKERDŐ Zrt.)

Erdőgazdálkodási ismeretterjesztő óriás társasjátékok.

„Egészséges erdő, egészséges jövő” - tanösvény túra.

Fából, kőből díszítmények.

„Mi fán terem? - különleges és ehető termésekről.

bezár
Hazai nagyvad fajaink
Budakeszi Vadaspark (2092, Budakeszi, Hrsz: 0210/12) (Pilisi Parkerdő Zrt./Budakeszi Vadaspark/Csordás Brigitta)

A foglalkozás egy óra időtartalmú, mely alatt egy nagy séta keretében megismerkedünk a hazai erdők élővilágával, nagyvad fajainkkal.  Az erdei környezetben  szinte testközelbe kerülhetünk szarvasokkal, vaddisznókkal, medvével és farkasokkal. A program minden korosztálynak ajánlott. A foglalkozás lezárása képpen dámszarvasokat és muflonokat lehet simogatni és kézből etetni.  A foglalkozás regisztrációhoz kötött: csordas.brigitta@bkvp.hu

bezár
Vezetett túra
Körtvélyesi Tanösvény, Zalacsány (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: 3,1 kilométeres túravezetés. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Soós Krisztián +36308359344

***

bezár
Vezetett túra
Alsóerdő, Zalaegerszeg (Zalaerdő Zrt. Zalaegerszegi Erdészete)

Program leírása: igény szerinti hosszúságú vezetett túrák előzetes bejelentkezés alapján. Naponta egy csoport indul 9 órakor, maximum 35 fővel. Előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi elérhetőségen: Domján Marcell +36306524430

bezár
Erdőpedagógiai foglalkozás
Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola, Rinyabesenyő (SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása: erdőgazdálkodás bemutatása, az erdész feladata, fenntartható fejlődés, terepi foglakozás (növény és fafaj ismeret)

bezár
Erdőgazdálkodás és közjólét Vas megyében
Központi Igazgatóság, Saághy park (Szombathelyi Erdészeti Zrt.)

Program leírása:

 A szervezett programon a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 7. osztálya vesz részt.

A Saághy parkban a diákok tájékoztatást kapnak a hazai erdők élővilágáról, a városközeli erdőkben folyó erdőgazdálkodásról, az erdészek közjóléti munkáiról.

Bemutatjuk a korábbi és a jelenlegi erdőgazdálkodást, az erdészek sokoldalú munkáját.

bezár
Erdei életközösségek megismerése az őszi erdőn
Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (Bakonyerdő Zrt. Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola)

Program leírása (röviden):

 

Általános iskola 3. osztályos tanulóinak szervezett erdei életközösséget bemutató, a tapasztalati tanulás eszközeit felsorakoztató interaktív erdei tanséta az „Öreg bükk” tanösvény útvonalán.

A programot erdész, erdőpedagógus szakképzett programadó vezeti, bevonva a részvevő diákokat a játékos ismeretszerző foglalkozásba.

bezár
Erdők heti tanösvény látogatás
Mántelki Erdei Iskola (Bpudapesti Erdőgazdaság Zrt./ Molnár József – erdészeti műszaki vezető)

Program leírása (röviden): Dabasi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói tekinthetnek be az erdész munkájába.

bezár
„Erdővarázs” szakvezetéses séta a Kecskeméti Arborétumban
Kecskeméti Arborétum; 6000 Kecskemét, Nyíri út 48. (KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.)

Program leírása:

Az erdész munkája, az arborétum megteremtése és fenntartása; az ősz ezer színének felfedezése egy vezetett arborétumi séta során.

Időtartam: kb. 1,5 óra 16 óra (székelykapus bejárattól)

Célcsoport: egyéni látogatók

Bejelentkezés: arboretum@kefag.hu

bezár
Erdészeti Erdei Iskola tematikus túrák
Szilvásvárad, Mátrafüred, Tar-Fenyvespuszta (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. Erdészeti Erdei Iskolái szeretettel várnak minden érdeklődő csoportot, akik az erdőben, azaz az égig érő tanteremben szeretnének többet megtudni a természetről és az erdész szakmáról.

bezár
Erdő-benéző tanóra
Eger, Pásztorvölgyi Általános Iskola (EGERERDŐ Zrt. )

Program leírása (röviden): Az EGERERDŐ Zrt. munkatársai Erdőbe-néző interaktív órákon viszik közelebb az erdőt az iskola tanulóihoz

bezár
„ Erdészek, az erdők gondozói”- erdőpedagógiai foglalkozások
NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok (NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Ház Erdészeti Erdei Iskola, Szolnok)

Program leírása (röviden):

A gyerekek játékos formában nyerhetnek betekintést az erdészek sokrétű munkájába és az őszi erdő életébe. Részvétel előzetes bejelentkezés alapján. Érdeklődés és jelentkezés: Csikós Eszter 20/ 452 4883 erdeimuvhaz@nefag.hu

bezár
Erdők hete Kisgyónban
Kisgyónbánya (VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.)

Dátum: 2021.10.07. 8:00 Kisgyón – focipálya, régi üdülőközpont előtt

 Program leírása (röviden):

Az „Erdők hete” programsorozat keretében lehetősége nyílik az érdeklődőknek megismerkedni a kisgyóni erdőkkel, a környező területek különleges természeti látványosságaival, valamint a Bakony keleti nyúlványainak rejtett Kéktúra-útvonalaival is. Az idei Erdők hete témája az „Erdők és erdészek”, üzenete az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma.

 

bezár
09.
Gyertek velünk erdőt járni! – Remete-rét és Lapis
Remete-rét, Közép-Mecsek (Mecsekerdő Zrt.)

Dátum: 2021. október 9. szombat 10.00 – 14.00 óra

Program leírása (röviden):

A Remete-rét - Lapis körtúrán a Közép-Mecsek számos érdekességét mutatjuk be a velünk túrázóknak. Az erdő kínálta élmények mellett bemutatjuk az útvonalhoz fűződő mondákat, történeteket, kultúrtörténeti és a szervezett turistaság történetéhez kapcsolódó érdekességeket.
A túrához kényelmes lábbeli javasolt!

Útvonal: Remete-rét – Büdös-kúti kulcsos ház – Évi, Jenci forrás – Természetjárók Panteonja – Erdei kereszt – Lapis – Sós-hegyi kilátó – Remete-rét

A túra hossza: 6,5 km

További részletek: https://hu-hu.facebook.com/mecsekerdo

 

bezár
15.
Az őszi erdő csodái. Az erdész bácsi napi teendői
Gyertyánosi Parkerdő (SEFAG Zrt. Zselici Erdészet)

Dátum: 2021.10.15. délután (Betelt a jelentkezés)

 Program leírása (röviden):  A parkerdőben egy kellemes erdei séta keretében mutatjuk be az erdő élővilágát és az erdész munkáját.

 Csoport: Konkrét osztály meghívása, buszt biztosítunk a kijutáshoz és vissza. Zrínyi Ilona Általános Iskola 1.a osztály

bezár
20.
Erdők Hete a „Dráva Völgyében”
Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyakorlati oktató bázisa, Barcs- (Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma; SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete; DD)

Program leírása:

1. program:

Séta a kastélyparkban, állomásokon az erdők élővilágának és az erdőben végzett munkák bemutatása (lepkék, rovarok, gombák, lágyszárú növények, erdők állatai, vadásztrófeák, csemetetermesztés, íjászat, motorfűrészes munkák, erdőgazdálkodás gépei, madárgyűrűzés, madáretetés, fakitermelés, természetvédelem, méhészet, erdei mellékhaszonvétel, természetfotózás, erdőgazdálkodás, vizek világa).

2. program:

Séta a rigóci halastavakhoz, madármegfigyelés, ismerkedés az erdők növényvilágával.

3. program:

Kézműves foglalkozás (levélnyomat készítés, termésbáb, csuhéfonás).

4. program:

Játékos sportfoglalkozás azok számára, akik nem kívánnak az előző programokon részt venni.

bezár
21.
Erdők Hete a „Dráva Völgyében”
Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma gyakorlati oktató bázisa, Barcs- (Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma; SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete; DD)

Program leírása:

1. program:

Séta a kastélyparkban, állomásokon az erdők élővilágának és az erdőben végzett munkák bemutatása (lepkék, rovarok, gombák, lágyszárú növények, erdők állatai, vadásztrófeák, csemetetermesztés, íjászat, motorfűrészes munkák, erdőgazdálkodás gépei, madárgyűrűzés, madáretetés, fakitermelés, természetvédelem, méhészet, erdei mellékhaszonvétel, természetfotózás, erdőgazdálkodás, vizek világa).

2. program:

Séta a rigóci halastavakhoz, madármegfigyelés, ismerkedés az erdők növényvilágával.

3. program:

Kézműves foglalkozás (levélnyomat készítés, termésbáb, csuhéfonás).

4. program:

Játékos sportfoglalkozás azok számára, akik nem kívánnak az előző programokon részt venni.

bezár

Téma 2021

Az idei a XXV. Erdők Hete, melynek témája az „Erdők és erdészek”. Fő gondolat a fenntartható erdőgazdálkodás vagy még inkább: az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma.


Logó Erdők Hete 2021

A 2021-es Erdők Hete logóért ide kattintson.

 

Sajtóanyagok

„Óvd és gyarapítsd az erdőt az élhető klímáért!”

Hamarosan kezdődik a „XXIII. Erdők Hete”

Országos rendezvénysorozat - 

------------------------------------

„A növekvő erdők nyomában”

Elkezdődött a "XXII. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

„Közös kincsünk az erdő!”

Elkezdődött a "XXI. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

„Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Elkezdődött a "XX. Erdők hete"

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

Hamarosan kezdődik a „XX. Erdők Hete”

Országos rendezvénysorozat - letölthető Word dokumentum

------------------------------------

A XIX. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2015. szeptember 28., Csömödér- Zakatoló Erdei Iskola, ZALAERDŐ Zrt.

------------------------------------

A XVIII. Erdők Hete nyitórendezvény sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Nyitórendezvény: 2014. szeptember 27., Fehérvárcsurgó - Gaja-völgyi Tájcentrum, VADEX Zrt.

------------------------------------

A XVII. Erdők Hete programsorozat sajtóanyaga - letölthető Word dokumentum

Budapest, 2013. szeptember 26.

Országos Erdészeti Egyesület